Bulgarije krijgt krediet van IMF

SOFIA, 3 AUG. Bulgarije krijgt voor de komende drie jaar een krediet van ongeveer 800 miljoen dollar (1,6 miljard) van het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Daarover is in het weekeinde een principeakkoord gesloten na twee weken onderhandelen.

Volgens de leidster van de IMF-delegatie, Anne McGuirk, zal Bulgarije in totaal ongeveer 1,6 miljard dollar (3,2 miljard) aan buitenlandse leningen ontvangen over de periode 1999-2001. De rest moet komen van de Wereldbank, de Europese Unie en bilaterale overeenkomsten met afzonderlijke landen. Het IMF zal daarbij helpen.

De vorige kredietovereenkomst van het IMF met Bulgarije liep af in juni. Het fonds heeft in ruil voor nieuwe leningen harde toezeggingen verlangd inzake het economische beleid. Er moet meer vaart komen in de liberalisering van de economie en de privatiseringen. Staatsbedrijven die met verlies draaien, gaan voor het eind van dit jaar dicht.

Het bestuur van het IMF zal de overeenkomst vermoedelijk in september goedkeuren. Volgens McGuirk gaat het driejarige economische programma uit van een gemiddelde groei van de Bulgaarse economie met 4 à 5 procent per jaar. De inflatie moet afnemen tot minder dan 5 procent. Voor dit jaar verwacht de regering een geldontwaarding van ongeveer 9 procent.

Na maandenlang onderhandelen met het IMF heeft ook Oekraïne overeenstemming bereikt over een lening van 2,2 miljard dollar die over drie jaar zal worden uitgesmeerd. De lening is afgesloten om een halt toe te roepen aan de toenemende inflatie in het land, de financiering van het privatiseringsprogramma in Oekraïne, belastingverlaging en terugdringing van het financieringstekort. De eerste tranche van de lening ter waarde van 200 à 250 miljoen dollar wordt deze maand uitgekeerd. De lening moet volgens het IMF tevens dienen als 'katalysator' voor de uitkering van een al uitstaande lening aan Oekraïne van 200 miljoen dollar die het internationale monetaire fonds pas zal uitkeren als de financiële situatie in het land wat stabieler is.

Analisten staan echter sceptisch tegenover de financiële hervormingen in het land. Begin vorig jaar werd een lening van 585 miljoen dollar aan Oekraïne uitgesteld omdat het land zijn afspraken niet nakwam. Een buitenlandse bankier in Kiev benadrukte het afgelopen weelkeinde nog eens dat “Oekraïne een slechte reputatie heeft wat betreft het nakomen van zijn afspraken.” (Reuters, DPA, AFP)