Brucop legt vijfde mobiele telefoonnetaan

BRUSSEL / DEN HAAG, 3 AUG. Het Belgisch-Deense samenwerkingsverband van Belgacom en Tele Danmark (Brucop) gaat in Nederland een landelijk dekkend netwerk voor mobiele telefonie aanleggen. Hiervoor heeft het ministerie van Verkeer en Waterstaat toestemming gegeven.

De Denen verwierven in februari via een veiling vier kleine mobiele DCS-1800 frequenties voor een bedrag van 180 miljoen gulden. Die waren onvoldoende om tot een landelijk dekkend netwerk te komen. Het Brits-Duitse Orange/Veba verwierf twee frequenties. Die zijn nu voor 120 miljoen door Brucop overgenomen.

De bundeling van de zes frequenties is toereikend om tot een landelijk dekkend netwerk te komen. Brucop heeft het Finse bedrijf Nokia al opdracht gegeven voor de aanleg van het netwerk. Naar verluidt is hiermee 300 miljoen gulden gemoeid.

De Belgisch-Deense alliantie heeft een aanzienlijke financiële voorsprong op de overige nieuwkomers op de mobiele telecommarkt, doordat het voor een koopje aan de frequenties is gekomen. De overige nieuwe aanbieders van mobiele telefonie zijn Telfort (British Telecom en Nederlandse Spoorwegen) en Dutchtone (o.a. France Telecom en T-Mobil (Deutsche Telekom). (ANP)