Brouwer opnieuw zeilkampioen

TRAVEMUNDE, 3 AUG. Voor de tweede keer in haar loopbaan heeft zeilster Carolijn Brouwer de wereldtitel in de Europe-klasse veroverd. De 25-jarige zeilster verdedigde zaterdag in Travemünde met enige moeite haar leidende positie. Ze zette in de laatste drie races een wisselvallige serie neer van 2-18-5.

Dat was toch voldoende om Shirley Robertson uit Groot-Brittannië en olympisch kampioene Kristine Roug uit Denemarken voor te blijven. Brouwer nam de wereldtitel over van haar olympische concurrente Margriet Matthijsse, die zich tevreden moest stellen met de vierde plaats in de eindrangschikking.

Voor Brouwer is het haar tweede gouden medaille in deze olympische discipline. Eerder zegevierde ze in 1996.

In Mallorca was toen de bezetting van het WK niet al te sterk. Alle toppers waren toen al in voorbereiding op de Olympische Spelen in Atlanta. Matthijsse had zich daarvoor in 1995 al gekwalificeerd en won uiteindelijk zilver achter Roug.

In Travemünde was de voltallige wereldtop aanwezig. Brouwer, afgestudeerd in cultuur en taal van Latijns-Amerika, hechtte daarom meer waarde aan haar tweede triomf. “Ik besef het nu misschien nog niet zo goed. Maar de voldoening is zeker groter”, zei de oude en nieuwe kampioene. “Carolijn is dit jaar eenvoudig de beste”, loofde rivale Robertson.

Brouwer is bezig aan een zeer succesvol seizoen. De voormalige kampioene in de Laser-Radiaal, waarin ze in 1993 ook al de wereldtitel veroverde, schreef de befaamde zeilweken in Medemblik en Kiel op haar naam. In Hyères won ze zilver. In de slotfase van het WK in Travemünde maakte de Nederlandse de hoge verwachtingen waar. (ANP)