BONG-RA

Bong-Ra. New Millenium Dreadz. Inclusief multimediagedeelte voor pc (Djax-x-716)

De debuut-cd van Bong-Ra is verschenen op het Eindhovense label Djax. Behalve nederhop (Osdorp Posse, White Wolf), brengt Djax ook veel harde, fel-elektronische techno uit. De cd van het Utrechtse Bong-Ra past binnen dit profiel, maar valt er ook een beetje buiten.

De meeste nummers op New Millenium Dreadz klinken alsof er twee muziekstukken tegelijk worden afgespeeld. Enerzijds is er de drummachine die in een grote lege, echoënde ruimte lijkt te zijn opgenomen. De drums struikelen in de beste jungle-traditie over zichzelf heen. Soms komt er een vlaag van stormachtige percussie tussendoor - en dan gaat het weer verder: hortend en stotend, prikkelend om het lichaam alle kanten op te laten bewegen.

Ondertussen is er een gehoorsvriendelijke onderstroom, die tegen de drums en snierende gitaren in, een ruimtelijk spel van wuivende klanken (diepe bastonen, zacht repeterende synthesizertonen) laat horen. Die onderstroom doet het hem. De songs zijn recht door zee en soms hectisch, maar het tegenwicht, hoe subtiel ook, redt ze van te grote massiviteit. Ongeveer zoals gestaag druppelend water een rots kan bewerken.

    • Hester Carvalho