Water brandt in Deauville

In trek bij veel Nederlanders is het toernooi van Deauville, dat altijd in juli plaats vindt. De omstandigheden van dit twee weken durende bridgefestival zijn dan ook niet verkeerd. De chique badplaats is met zijn brede witte stranden en zijn lieflijke achterland een van de mooiste plekjes aan de Franse westkust. Voor de bridgeliefhebbers zijn de wedstrijden met name interessant door deelname van een aantal van de sterkste spelers ter wereld. De aflevering van dit jaar, de 35e alweer, gaf aanleiding tot enige commotie. De oorzaak was een spel uit het prestigieuze 'Tournoi des Champions'. Hieraan deden de nationale teams mee van Frankrijk, de Verenigde Staten, Polen, België en Nederland. Het bewuste spel deed zich voor tijdens de finale tussen de V.S. en Nederland:

Oost gever NoordNZ kw. ♠ 984 ♡ A62 ♦ A85 ♣ A975West Oost ♠ V6532 ♠ B107 ♡ 109854 ♡ B73 ♦ V10 ♦ 93 ♣ 4 ♣ HV632Zuid ♠ AH ♡ HV ♦ HB7642 ♣ B108 In de gesloten kamer bereikte NZ, Anton Maas en Vincent Ramondt, 5♦. De leider sloeg ♦A en ♦H (met negen troeven samen, de correcte aanpak), wierp op de derde harten een klaveren af en maakte twaalf slagen: NZ +620. Op het rama was dit te zien:

West Noord Oost Zuid Jansma Eisenberg Van Cleeff Kasle 1♦ pas 2♣ pas 2♦ pas 2♡ pas 3♣ pas 3♦ pas 4SA1) pas 5♣1) pas 5♡1) pas 6♦1) pas pas pas 1) alert (het de tegenstander opmerkzaam maken op biedingen met een conventionele betekenis).

Alvorens west, Jan Jansma, moest starten, vroeg hij om een explicatie van de gealerteerde biedingen. Vier sans was azenvragen, 5♣ gaf nul of drie azen aan, 5♡ vroeg naar troefvrouw en 6♦ ontkende het bezit daarvan. Dat laatste begreep Jansma natuurlijk ook wel. Hij had die kaart immers zelf. Hij kon echter moeilijk naar uitleg van slechts een gedeelte van het biedverloop vragen, omdat dat zijn kaart zou verraden. Jansma had daarom maar twee mogelijkheden: alles opvragen (wat hij deed) of helemaal niets. Dat laatste is geen reële optie, zeker niet als je uit moet komen tegen slem.

Na de uitleg startte Jansma met ♡10. De leider nam met de heer, speelde ruiten naar het aas en zag west met de tien en oost met de drie bekennen. Op de volgende ruiten volgde oost met de negen en legde de leider, Gaylor Kasle uit Boca Raton, Florida, na ampele overwegingen de boer. Hij ging down, want hij verloor nu behalve troefvrouw, ook nog een klaverenslag. Aan tafel leken Kasle en 'Broadway' Billy Eisenberg zich bij de feiten neer te leggen, hoewel ze iets mompelden over 'unintentional coffeehousing'. De volgende dag bleken de Amerikanen toch protest te hebben aangetekend tegen de score van 6♦ - 1. Kasle zou door het vragen van Jansma op het verkeerde been zijn gezet en er op mogen blindvaren troefvrouw bij oost te zoeken. De kwestie werd aan het appealcommittee voorgelegd, dat echter geen reden zag de score te wijzigen of zelfs tot annulatie van het spel over te gaan. Om redenen die tot op heden duister zijn gebleven, kreeg Nederland wel een kleine straf van drie imps.

In de finale keek Nederland steeds aan tegen een achterstand van zeven imps. Na afloop van de in totaal veertig spellen bleek Nederland in het laatste kwart toch te hebben toegeslagen en met een marge van dertien imps de winst te hebben gegrepen. Volgens de organisatrice van het festival, Prinses Nadine van Liechtenstein, was dat voor het eerst. Een duik in de geschiedenis leert echter dat eerder, in 1982, Nederland (toen al met Anton Maas), het landentoernooi winnend had besloten. Naast de 6 was dit het meest boeiende spel uit de finale (hand kwart slag gedraaid):oost gever Noord Allen kw. ♠ A63 ♡ H852 ♦ AH4 ♣ AV6 West Oost ♠ V92 ♠ H84 ♡ - ♡ AVB976 ♦ VB8652 ♦ 1093 ♣ 10542 ♣ 3Zuid ♠ B1075 ♡ 1043 ♦ 7 ♣ HB987

Gesloten kamer

West Noord Oost Zuid Ramondt Garozzo Maas Lev1♡ pas 1SA pas 2♡ pas pas pas

Anton Maas gelukte het met kunst en vliegwerk slechts een down te gaan in 2♡; OW -100. Rama West Noord Oost Zuid Eisenberg Van Cleeff Kasle Jansma1♡ pas 1SA dbl1) 2♡ 2♠ pas 4♠ pas pas pas1) opening met vierkaart schoppen of sterk spel

Tegen 4♠ startte west met ♦V, die de leider nam met het aas (oost bekende met de tien). Een kleine schoppen volgde van tafel voor de vier, de boer en de vrouw van west, die switchte naar klaveren voor de zes, de drie en de negen. De leider stak over naar ♠A, incasseerde ♦H en troefde de derde ruiten in zijn hand. Jansma speelde nu een derde rondje troef en... claimde zijn contract! Hij ging er van uit dat de troeven rond moesten zitten en dat oost voor zijn bieden ♠H moest hebben en voor de rest alleen nog maar harten. De boys van Boca Raton keken even alsof ze water zagen branden en begrepen toen wat er aan de hand was. Oost, aan slag met ♠H, was gedwongen om dummy's ♡H de tiende slag te laten worden; NZ +620, Nederland +12 imps. Volgende week meer over Deauville.

    • Jan van Cleeff