VS zien groei van economie terugvallen; In tweede kwartaal '98

WASHINGTON, 1 AUG. De economische groei in de Verenigde Staten is in het tweede kwartaal sterk teruggevallen. Met name een staking bij General Motors heeft de bedrijvigheid flink gedrukt. Wall Street kelderde gisteren met 144 punten naar 8883 punten.

Het Amerikaanse ministerie van Handel meldde gisteren dat na een economische groei van 5,5 procent in het eerste kwartaal die groei in het tweede kwartaal van dit jaar terugviel tot 1,4 procent. Op de financiële markten werd het groeicijfer toch nog met opluchting ontvangen. Analisten hadden gemiddeld gerekend met een nulgroei in het tweede kwartaal. Ook de prijsontwikkeling van het bruto binnenlands product viel, met 0,9 procent, mee.

Volgens de vrijgegeven cijfers kostte de langdurige staking bij General Motors, die deze week werd beëindigd, de VS in het tweede kwartaal 1 procent economische groei. Ook het oplopende handelstekort, met name veroorzaakt door de crisis in Azië, veroorzaakte een daling van de economische groei. De export daalde met 8 procent, terwijl de import met 11,9 procent steeg. Ook de opbouw van voorraden, die in het eerste kwartaal de economische bedrijvigheid opstuwde, liep in het tweede kwartaal met de helft terug, omdat bedrijven hun voorraad weer in lijn brachten met hun verkopen.

Daar tegenover staan forse bestedingen van consumenten en bedrijven. De consumptieve bestedingen namen toe met 5,8 procent, de bedrijfsinvesteringen met 11,4 procent en de woninginvesteringen met 13 procent. Ook militaire uitgaven groeiden fors.

Volgens waarnemers is het weer opstarten van de productie bij General Motors een gunstige factor voor de economische groei in de tweede helft van 1998.

Voor het eerst werd ook een groeicijfer gepubliceerd waar de snel groeiende computerbranche van is uitgezonderd. Zonder de produktie van goederen en diensten uit deze bedrijfstak groeide de economie met 1 procent.

Het ministerie van Handel publiceerde ook bijgestelde cijfers voor de economische groei over de afgelopen drie jaar, waaruit blijkt dat de voorspoed nog groter is geweest dan tot nu toe gedacht. In 1995 groeide de economie met 2,3 procent in plaats van de tot nu toe gehanteerde 2 procent, in 1996 bedroeg de groei 3,4 procent (was 2,8) en vorig jaar 3,9 procent (was 3,8). Ook de inflatie werd naar beneden bijgesteld.Een minpunt is dat de besparingen van Amerikanen, die internationaal gezien al laag waren, nog bescheidener bleken. Vorig jaar spaarden Amerikanen slechts 2,1 procent van het bbp.jaar. (AP, Reuters)