VS vragen Kofi Annan in Birma te bemiddelen

SYDNEY, 1 AUG. De Verenigde Staten hebben gisteren de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Kofi Annan, gevraagd zich persoonlijk met het politieke conflict in Birma te bemoeien. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Madeleine Albright, zei in Sydney dat Annan het militaire regime in Birma moet overtuigen in gesprek te treden met oppositieleidster Aung San Suu Kyi. Zij werd afgelopen woensdag gedwongen terug te keren naar Rangoon, na zes dagen in haar auto te hebben gewacht om haar weg voort te mogen zetten naar het westen van het land. Aung San Suu Kyi is, aldus Albright, mishandeld door de militairen die haar terugbrachten. Volgens VN-woordvoerder Juan Carlos Brandt gaat Annan niet persoonlijk naar Birma, maar is hij van plan op zijn vroegst half september de Peruaanse diplomaat Alvaro de Soto als speciaal gezant naar Rangoon te sturen. (Reuters)