Spook uit Azië plaagt Damrak

AMSTERDAM, 1 AUG. Het spook uit Azië hangt nog steeds boven het Damrak. Dat werd afgelopen week nog eens duidelijk toen de drie beursgenoteerde chemiebedrijven hun halfjaarcijfers presenteerden. Door de dreiging van goedkope exporten uit het Verre Oosten is de chemische industrie extra vatbaar voor het virus.

Vooral EVC is als producent van PVC bijzonder gevoelig voor Aziatische exporten. Het Brits-Italiaanse chemiebedrijf met een Amsterdamse beursnotering moest een verlies van 4 miljoen gulden verlies melden. Geen dramatisch verlies op een omzet van 1,1 miljard gulden, maar op herstel in de tweede helft van het jaar hoeft niemand te rekenen. Aandeelhouders van het gekwelde PVC-fonds zijn al heel wat slecht nieuws gewend, dus de koersdaling (1,40 gulden tot 30,60 gulden) viel mee.

Ook DSM moest “enkele tientallen miljoenen guldens” van het resultaat inleveren als gevolg goedkope importen uit Azië. Vooral de polymeren hadden erg te lijden van de prijserosie. Omdat de nettowinst van DSM over de eerste zes maanden (570 miljoen) beleggers meeviel, hoefde het chemiefonds donderdag nauwelijks in te leveren. Ondanks de dreiging uit het Oosten.

Toen Akzo afgelopen woensdag de resultaten presenteerde, waren de reacties heel wat heftiger. Hoewel dit concern de minste hinder van het Verre Oosten lijkt te ondervinden (“1 tot 3 procent van de nettowinst”) kelderde de koers met maar liefst 11 procent. Dat de verwachtingen hooggespannen waren, was iedereen op de beurs wel duidelijk geworden, want in de weken voorafgaande aan de cijferpresentatie steeg de koers met meer dan 20 procent tot ruim 125 gulden. Akzo sloot gisteren op 102,20 gulden.

Behalve deze chemiebedrijven moest ook softwarebedrijf Baan een flinke veer laten op de beurs. Het Barnveldse concern, meldde woensdag een zwakke groei van de nettowinst in het tweede kwartaal. De aankoop van het softwarebedrijf Coda ging ten laste van de kwartaalwinst die toch al licht negatief was beïnvloed door de Azië-crisis. De beurskoers daalde die in een paar uur met negen procent naar 74,50 gulden. Later deze week trad licht herstel op en sloot gisteren 81,10 gulden.

Het AEX-koersgemiddelde van de belangrijkste aandelen op de Amsterdamse beurs is over de hele week genomen met 42,72 punten gedaald. Gisteren werd de deur van het beursgebouw dichtgetrokken met een slotstand van 1229,33 punten.

Als de afgelopen vijf dagen een voorbode waren voor de komende week, dan kunnen beleggers nog wat verwachten. Analisten kijken met spanning uit naar de kwartaalcijfers van zwaargewichten onder de AEX-fondsen.

Het Azië-effect zou heel goed merkbaar kunnen zijn voor KLM, die dinsdag zijn cijfers presenteert. Hoogovens kan woensdag een tik krijgen, evenals Unilever die vrijdag een boekje opendoet. Voor Koninklijke Olie, die donderdag kwartaalcijfers bekendmaakt, komt daar nog eens het negatieve effect van de lage olieprijs bij.

“Het Azië-effect is in de eerste helft van dit jaar onderschat”, meent macro-analist Hans de Ruiter van zakenbank Kempen & Co. De koersen zijn te hard gestegen. Als de resulaten niet aan de verwachtingen voldoen, ontsnapt de lucht uit de koersen.”“Het zal me niet verbazen al volgende week de index naar de 1200 punten gaat”.