Siemens sluit splinternieuwe Britse chipfabriek

ROTTERDAM, 1 AUG. Het Duitse elektronicaconcern Siemens is van plan een chipfabriek in Tyneside in het noordoosten van Engeland te sluiten. De fabriek, waar 1.100 mensen werken, is pas twee jaar geleden met geopend. De Britse overheid heeft het project fors gesubsidieerd.

De sluiting vormt onderdeel van een grootscheepse reorganisatie van Siemens' halfgeleiderdivisie die kampt met grote verliezen als gevolg van overcapaciteit op de markt voor halfgeleiders en de lage prijzen die daarvan het gevolg zijn.

De produktie in de fabriek zal vanaf september geleidelijk worden stilgelegd tenzij voor die tijd een andere oplossing is gevonden. Samen met de Britse regering wil Siemens bekijken of er mogelijkheden zijn de fabriek op een andere manier voort te zetten.

De fabriek in Tyneside produceert de eenvoudigste soort geheugenchips voor computers. Siemens schat de kosten van de Britse sluiting op 1 miljard mark.

Door de omvangrijke prijserosie op de markt voor geheugenchips stevent Siemens met zijn halfgeleiders dit jaar af op een verlies van meer dan 1 miljard mark. Het concern levert vooral 16 megabit geheugenchips en in die sector heeft het te maken met forse concurrentie uit Azië.

Bij de recente presentatie van de Siemens-cijfers over de eerste negen maanden leidde dat tot bittere opmerkingen van bestuursvoorzitter Heinrich von Pierer over de grootscheepse reddingsoperatie van het IMF voor Zuid-Korea. Von Pierer toonde zich geen tegenstander van de IMF-hulp maar een van de gevolgen is volgens hem wel dat de Koreanen nu in staat zijn door te gaan met hun suïcidale prijspolitiek voor geheugenchips. Siemens heeft het nadeel dat het nog nauwelijks chips voor speciale toepassingen maakt. Juist in die sector behaalt concurrent Philips de laatste tijd goede resultaten.

Von Pierer wil ook meer die richting op maar moest bekennen dat zijn concern nog niet beschikt over voldoende sofwarebouwstenen om dat te realiseren. Siemens maakt nauwelijks nog consumentenelektrica, het voornaamste afzetgebeid voor de chips van Philips.

Het Duitse concern zag zijn nettowinst in de periode oktober '97 tot en met juni '98 met vijf procent stijgen tot 1.783 miljoen mark. DE omzet van Siemens steeg met 15 procent, maar het bestuur is niet tevreden. Von Pierer kondigde een tienpuntenprogramma aan om de resultaten te verbeteren. Het plan omvat veel maatregelen om de productiviteit fors te verhogen. Een van die maatregelen is een aanzienlijke vermindering van de produktiecapaciteit voor 16 megbit chips. Siemens schakelt geheel over op de 64 megabyte-generatie. Behalve in Groot-Brittannië heeft Siemens chipfabrieken in de VS, Frankrijk, Taiwan en Duitsland.