Selectie; Televisie; Zondag

ACTUALITEITEN

Estafette. Gesprek met de joodse jurist en voormalig onderburgemeester van Jeruzalem André Chouraqui. Hij maakte een vertaling van het Oude en Nieuwe Testament, alsmede een Franse vertaling van de Koran. Ned.1, 22.59-23.38u.

DOCUMENTAIRES

Wunderbare Welt. In het noorden van een droge savanne van Tanzania is een groene oase te vinden, waar een adembenemende dierenwereld bescherming en voedsel tussen de acacia's vindt. Giraffen, olifanten en antilopen eten van deze bomen, maar de doornen zorgen ervoor dat de acacia's nooit helemaal kaal worden. Duitsl.2, 19.30-20.15u.

The American dream. Serie over drie generaties van tien families die op zoek gingen naar de Amerikaanse droom. Vanavond over het Amerika van na de Tweede Wereldoorlog dat de krachtigste economie ooit had. BBC2, 20.00-20.50u.

De keuze van Dekeyser. Een Britse jongeman houdt zielsveel van een joods meisje. Ze komt echter uit een traditioneel religieus milieu en dan stap je niet zomaar naar het stadhuis. De jongen zal zich moeten bekeren tot het jodendom met alle implicaties die dat met zich meebrengt. Belg.2, 20.25-21.20u.

Hypotheticals. Slot van een serie waarin een aantal bekende mensen zich uitspreekt over de vraag of het door de pers geoorloofd is embargo's te breken. BBC2, 21.00-22.00u.

Clive James postcards. De Engels-Australische schrijver en filmmaker Clive James bezoekt Shanghai, de stad die ooit bekend stond als het Parijs van het oosten. De stad staat op de rand van een nieuwe revolutie met overal studentenbetogingen. Belg.2, 21.20-22.10u.

Discovery extreme: Extreme riders. Thema-avond over extreme vormen van waaghalzerij. Om tegemoet te komen aan de wens van de consument worden er in films steeds sensationelere stunts bedacht, doen mensen de meest vreemde kermisstunts en zoeken ervaren diepzee-duikers naar nog grotere uitdagingen. Discovery, 21.00-24.00u.

Het Braambos. Portret van Vaclav Maly die voor de val van het communistisch regime in Tsjechoslowakije een katholiek priester was met een beroepsverbod. Voor november '89 stond hij bekend als een van de ondertekenaars van Charta 77. Belg.2, 22.55-23.25u.

Als das Jahrhundert jung war. Documentaireserie. Vandaag over de maatschappelijke en emotionele emancipatie van de vrouw sinds het begin van deze eeuw. Aan de orde komen de veranderende inzichten met betrekking tot kiesrecht, mode en werk voor vrouwen. Duitsl.2, 23.30-23.55u.

DRAMA

Cold Lazarus. Herhaling van de vier-delige dramaserie van Dennis Potter uit 1996. Het verhaal speelt in het jaar 2368 waarin wetenschappers er in geslaagd zijn door te dringen tot het geheugen van een man die vierhonderd jaar eerder leefde; schrijver Daniel Feed uit Karaoke die zijn lichaam liet invriezen. Met o.a. Albert Finney, Frances de la Tour en Diane Ladd. Ned.3, 19.24-20.19u.

SPORT

Tour de France. Laatste etappe in de met veel doping-nieuws gepaard gaande Tour de France. Ned.2, 13.30-17.57u.

AMUSEMENT

Van gewest tot gewest. Reportage over Helen Pavias de weduwe van de in 1996 overleden programmamaker Gied Jaspars die in de molen Delphine in 't Gein de plannen van haar man verwezenlijkt. Ook een reportage over Zeeland Airport. Ned.3, 18.31-18.58u.

Allemaal familie. Schaatser Rintje Ritsma wordt geconfronteerd met hem volslagen onbekende familieleden. Ned.2, 20.46-21.45u.

Zomergasten. Gastvrouw Hanneke Groenteman ontvangt als eerste 'zomergast' schrijfster Renate Dorrestein die met fragmenten onder andere haar passie voor Schotland zal toelichten. Er zijn fragmenten te zien van de Schotse schrijver Iain Banks, van prins Charles, Jackie Kennedy, Gied Jaspars, Arjen Ederveen en de gebroeders Bomans. Ned.3, 20.19-0.21u.

Ratelband! Emile Ratelband probeert in deze uitzending o.a. een vrouw van haar angst voor slangen af te helpen en een man van zijn hoogtevrees. RTL4, 22.00-22.30u.

MUZIEK

Midsummer jazz. Muziekprogramma met hoogtepunten van de jazzfestivals Pori Jazz in Finland en Vitoria-Gasteiz in Spanje, met optredens van o.a. de BB King Blues Band, de McCoy Tyner Latin All Stars en het Maria Schneider Jazz Orchestra. BBC2, 1.10-2.45u.

FILM

Wrong is Right (Richard Brooks, 1982, VS). Wonderlijke mix van komedie, thriller, actie en satire. Sean Connery is televisiereporter die allerlei wantoestanden ontdekt in naamloos oliestaatje, van wapenhandel tot duistere CIA-infiltraties. SBS6, 12.20-14.20u., onderbroken door reclame.

Wilde Wasser (Rudolf Schündler, 1962, Duitsland/Oostenrijk). Drakerige film over verzoening tussen vader en zoon. Duitsl. 2, 15.30-17.05u.

The End (Burt Reynolds, 1978, VS). Burt Reynolds regisseert en speelt hypochondrische zakenman die hoort dat hij niet lang meer te leven heeft en nu uit alle macht zelf een einde aan zijn leven wil maken. Ook bekend als Nobody is Perfect. RTL5, 20.30-22.20u.

The Neighbor (Rodney Gibbons, 1993, VS). Griezelige film met Rod Steiger als gyneacoloog die zijn zwangere nieuwe buurvrouw wel erg op zijn gestorven moeder vindt lijken. Zijn overdreven zorgzaamheid komt buurman wel wat luguber over. Veronica, 21.05-22.50u.

. Ethan Frome (John Madden, 1993, VS). Zie Film-vooraf. BBC2, 22.00-23.40u.

Rain Man (Barry Levinson, 1988, VS). Oscarwinnend melodrama over autistische idiot savant Dustin Hoffman en zijn contactgestoorde yuppiebroer Tom Cruise die het na de dood van hun vader samen moeten zien te rooien. Cruise doet dit aanvankelijk uit opportunisme, als hij ontdekt dat zijn vader alles aan zijn broer, van wiens bestaan hij niet wist, heeft nagelaten, maar volgens goed buddy-film recept raken ze echt op elkaar gesteld. Mooi is de scène waarin Cruises liefje Valerie Golino Hoffman zoent in de lift en hij over de kus alleen maar uit kan brengen: 'It was wet'. BBC1, 22.50-0.55u.

Foreign Moon (Zhang Zeming, 1995, China). BBC2, 23.40-1.10u. Sympathieke film van de regisseur van Swan Song. Chinees meisje reist naar Londen, naar zij denkt om aan het conservatorium te gaan studeren, maar het blijkt al snel een opzetje om haar zeer tegen haar zin uit te huwelijken. Ze weet te ontsnappen en moet aan de zelfkant van Londen zien te overleven. BBC2, 23.40-1.10u.

The End of the Golden Weather (Ian Mune, 1992, Nieuw-Zeeland). Niet helemaal geslaagde film over de vriendschap tussen een twaalfjarig jongetje en een geestelijk gehandicapte man in het Nieuw-Zeeland van de jaren dertig. Fraaie couleur locale. BBC1, 0.55-2.40u.

En nagesynchroniseerd: It Takes Two (Andy Tennant, 1995, VS). Duitsl.2, 20.15-21.50u.; Five Corners (Tony Bill, 1988, VS). Duitsl.1, 1.20-2.50u.