Selectie; Televisie; Zaterdag

ACTUALITEITEN

2 Vandaag. Reacties uit de noordelijke provincies over het vertrek van de commissaris van de koningin L. Hermans en burgemeester Apotheker van Leeuwarden naar het nieuwe kabinet. Ook de eerste aflevering van een serie over verborgen toeristische plekjes in Nederland. Ned.2, 18.15-18.43u.

Nova. Onder andere aandacht voor de politieke congressen van PvdA, D66 en VVD die hun goedkeuring moeten geven aan de samenstelling van het nieuwe kabinet en een peiling onder het Nederlandse volk over wat men van Paars 2 vindt. Ned.3, 22.15-22.40u.

DOCUMENTAIRES

Kijken naar de ander. Herhaling van de uitzending over programmamakers die met de door hen gemaakte documentaires doordrongen tot de eindronde in het juryberaad voor de Prix Iris, de Europese Mediaprijs voor Gelijkheid en Tolerantie. Ned.3, 16.40-17.30u.

Hypotheticals. Programma waarin een aantal mensen zich uitspreekt over het recht op privacy en vrijheid van bemoeienis van de pers. Vanavond over de seksuele intimidatie van een denkbeeldig parlementslid en het recht op privacy van een pedofiel. BBC2, 20.00-21.00u.

Het geheim van Peru. Serie over mythische en mysterieuze zaken. Het plateau van Nazca in Peru is over een oppervlakte van meer dan 500 vierkante kilometer bedekt met enorme geometrische patronen. Ze zouden duizenden jaren oud zijn en over de oorsprong en betekenis bestaan de meest fantastische theorieën. Belg.2, 21.35-22.20u.

MUZIEK

Torhout-Werchter 98. Slot van een impressie van dit op één na belangrijkste popfestival van Europa met o.a optredens van Garbage, Therapy?, Nick Cave, Björk en de Beastie Boys. Belg.2, 19.35-20.00u.

AMUSEMENT

Buitengewoon gezelschap. Inge Diepman praat met mensen die een besloten gemeenschap vormen. Vanavond met leden van de Koninklijke Nederlandse Reddingsmaatschappij (KNRM) in Hoek van Holland. Ned.3, 21.04-22.00u.

World Gay Games. Samenvatting van de openingsceremonie in de Amsterdam ArenA met o.m. een toespraak van ex-toptennisster Martina Navratilova en een optreden van Mathilde Santing. Aansluitend het culturele programma dat bestaat uit muziek en dans met o.a. optredens van The Weather Girls, The Three Degrees, Riccardo Cocciante en Dana International, winnares van het Eurovisie Songfestival. Ned.2, 21.55-23.23u.

KUNST

Bookmark. Serie literaire portretten met vanavond een bezoek van Martin Amis aan de Amerikaanse schrijver Saul Bellow. BBC2, 21.10-22.00u.

A tribute to Johnny Speight. Thema-avond rond de onlangs overleden comedy-schrijver Johnny Speight met een aantal afleveringen uit zijn werk (Till death us do part, The tea ladies en The lady is a tramp) en een portret. BBC2, 22.00-0.10u.

Kunst... omdat het moet. Documentaire van en over de wereld van de homoseksuele filmmaker Derek Jarman die in 1994 overleed. Jarman maakte negen films en een groot aantal korte films en video's. In deze documentaire werkt hij samen met musicus Brian Eno met wie hij eerder de films Sebastiane en Jubilee maakte. Ned.2, 23.28-0.25u.

FILM

Life with Father (Michael Curtiz, 1947, VS). Vermakelijke Hollywood-verfilming van succesvolle Broadway-komedie van Howard Lindsey en Russell Crouse. William Powell is pater familias die door zijn familie en entourage (let op bijrol van jonge Elizabeth Taylor als huisvriendin) wordt overgehaald om zich te laten dopen. Thematiek doet tegenwoordig wat curieus aan, maar sprankelende vormgeving maakt veel goed. BBC2, 12.20-14.15u., z/w.

This Earth is Mine (Henry King, 1959, VS). Rock Hudson en Claude Rains als Californische wijnboeren tijdens de drooglegging. Ruzie om wijngaarden en wat geharrewar over zwangere vrouw maken dit melodrama enigszins ondoorzichtelijk. BBC2, 14.15-16.15u.

Il terrore dei barbari (Carlo Campogalliani, 1959, Italië). Degelijke Italiaanse explotatie, dit oudheisspektakel waarin ex Mr. Universe Steve Reeves is ingehuurd voor de vechtscènes. RTL4, 14.30-15.55u., met reclame.

The Slingshot (Kadisbellan) (Ake Sandgren, 1993, Zweden). Was Stellan Skarsgard gisteren nog te zien als slapeloze privédetective in Insomnia, in het tragi-komische The Slingshot is de als hoofdpersoon uit Breaking the Waves bekend geworden acteur de broer van de Zweedse uitvinder Roland Schut, die uit de condoomvoorraad van zijn ouders een katapult fabriceerde. Film was een groot succes in Zweden. SBS6, 14.40-16.25u., met reclame.

Buck Rogers in the 25th Century (Daniel Haller, 1979, VS). Bordkartonnen science fiction, deze pilot over stripheld Buck Rogers, die wegens succes van de tv-serie ook in de bioscoop werd uitgebracht. Gedateerde (lees: jaren zeventig) kostuums en decors doen tegenwoordig weer erg hip aan, de avonturen van astronaut Buck blijken verouderd. BBC2, 18.20-19.45u.

Evil under the Sun (Guy Hamilton, 1982, GB). Onderhoudende, doch keurige Agatha Christie-verfilming met Peter Ustinov als speurneus Poirot die ook tijdens zijn vakantie in exotisch paradijs gewoon moorden oplost. Met rollen voor Jane Birkin, James Mason en Diana Rigg. Ned.1, 20.30-22.25u.

Shooting Elizabeth (Baz Taylor, 1992, VS). Jeff Goldblum wil na langdurig huwelijk zijn vrouw vermoorden, maar dat wordt ondanks hoofdrol komiek nooit echt grappig. SBS6, 20.30-22.15u., onderbroken door reclame.

Ernest goes to Camp (John R. Cherry, 1987, VS). Deel één in een reeks van zoveel over klunzige klusjeman die furore maakt als activiteitenbegeleider van jeugdkamp. Veronica, 20.30-22.10u., onderbroken door reclame.

Murderous Vision (Gary Sherman, 1991, VS). Helderziende man helpt de politie een seriemoordenaar te ontmaskeren die zijn slachtoffers scalpeert. SBS6, 22.15-23.50u., onderbroken door reclame.

Keiner liebt mich (Dorris Dörrie, 1994, Duitsland). Volgens hoofdpersoon Fanny (Maria Schräder) is de kans dat je als alleenstaande vrouw van dertig door een atoombom wordt getroffen reëler dan de kans om een geschikte man te vinden in deze kluchtige relatiekomedie. En het enige wat haar gelukkig kan maken is natuurlijk een man. Jammer alleen dat die aardige buurman homoseksueel is en zwart bovendien, maar hij voorspelt haar wel dat ze binnenkort een droomprins tegen zal komen. Ned.1, 22.58-0.38u.

Nemesis (Albert Pyon, 1992, VS). Slap aftreksel van Robocop en James Camerons The Terminator. Actie, robotten en drie vervolgfilms waren het resultaat. Veronica, 23.00-0.35u., onderbroken door reclame.

Sharma and Beyond (Brian Gilbert, 1984, GB). Aankomende schrijver wordt verliefd op de dochter van zijn favoriete auteur en kan aan niets anders meer denken dan haar. RTL4, 23.15-0.45u., met reclame.

Harlem (Leon Ichaso, 1993, VS). Ook als Sugar Hill bekende misdaadkomedie met Wesley Snipes. Drugsdealer wil uit het leven stappen, maar dat gaat niet zomaar. Soort Mean Streets met zwarte cast, maar met beduidend minder flair gemaakt. Belg.1, 23.20-1.17u.

. The Adventures of Priscilla, Queen of the Desert (Stephan Elliott, 1994, Australië). Geëxalteerde, campy en puike Australische road movie over drie travestieten die in de outback van Alice Springs furore maken met ABBA-playbacks, glitterjurken en nep-wimpers. Kostuums kregen een Oscar. Ned.3, 23.33-1.13u.

Freejack (Geoff Murphy, 1992, VS). Zwakke science fiction met Emilio Estevez, Mick Jagger en Anthony Hopkins over autoracer die naar de toekomst wordt getransporteerd. BBC1, 23.50-1.35u.

. Raging Bull (Martin Scorsese, 1980, VS). IJzersterke, door sommigen als dé film van Martin Scorsese beschouwd. Tweede samenwerking van regisseur Scorsese, scenarioschrijver Paul Schrader en acteur Robert DeNiro na Taxi Driver is een virtuoze biopic van bokser Jake LaMotta. Visueel overdonderende gevechtsscènes en de Werdegang van LaMotta waren een kolfje naar Scorsese's hand. BBC2, 0.10-2.15u., kleur en zwart-wit.

Bebe's Kids (Bruce W. Smith, 1992, VS). Teleurstellende full length tekenfilm over vervelende kinderen die afspraakje van de Afro-Amerikaanse Robin verstoren. Poging tot politiek correcte animaties doen geforceerd aan. BBC2, 2.15-3.25u.

En nagesynchroniseerd: Dr. No (Terence Young, 1962, GB). Duitsl.1, 20.15-22.00u.; Tarzan the Ape Man (John Derek, 1981, VS). Duitsl.1, 22.25-0.15u.; Le clan des Siciliens (Henri Verneuil, 1969, Frankrijk/Italië). Duitsl.2, 23.20-1.15u.; The Legend of Lylah Clare (Robert Aldrich, 1968, VS). Duitsl.1, 0.25-2.30u.; 99 and 44/100% Dead (John Frankenheimer, 1974, VS). Duitsl.2, 1.20-2.55u.; The Big Knife (Robert Aldrich, 1955, VS). Duitsl.1, 2.30-4.20u., zwart-wit.