Redding kompels ligt stil

LASSING, 1 AUG. De reddingspoging van tien mijnwerkers in de Oostenrijkse plaats Lassing is gisteravond tijdelijk gestaakt, nadat de boorkop teruggehaald moest worden waarmee een schacht wordt gemaakt die toegang zou geven tot de mannen. Die bevinden zich naar alle waarschijnlijkheid in een 'koepel' in de mijn, waar zij hun toevlucht hebben gezocht toen de mijngangen vorige week door een verzakking instortten.

De boorkop bevond zich op een diepte van 118 meter - 12 meter van de gewenste diepte van 130 meter - toen de weerstand te groot werd. De boorkop zou zijn afgebroken als de reddingswerkers doorgezet zouden hebben.

Het terughalen van de boorkop zou geruime tijd duren. Daarna moet een uit Duitsland overgebrachte frees de schacht schoonmaken voordat de boor weer ingezet kan worden.

Hoelang het nog zal duren voor de koepel is bereikt, waar men hoopt de mijnwerkers te vinden, is niet te zeggen. De schatting was gisteravond dat naar alle waarschijnlijkheid pas vanmiddag definitief duidelijk zou worden of de reddingspoging zou slagen.

Nadat de vereiste diepte van 130 meter is bereikt, moet nog zijdelings worden geboord om de koepel te bereiken. Daarbij moet ook nog een lopende band worden omzeild. Als de diepte van 130 meter is bereikt zullen de reddingswerkers wel een camera naar beneden laten en, als de situatie het toelaat, een man naar beneden sturen.

Niemand weet met zekerheid of de mijnwerkers ook werkelijk in de koepel aanwezig zijn. Door de overstromingen in de mijn, die de verzakking veroorzaakten, kunnen de mijnwerkers ook naar elders meegesleurd zijn. In de koepel was volgens berekeningen voor één persoon genoeg lucht voor 300 uur. Maar mensen die rustig liggen gebruiken weinig, aldus deskundigen. Ook is voortdurend zuurstof in de mijn gepompt.

De Oostenrijkse autoriteiten zijn de afgelopen dagen door familieleden van de mijnwerkers en de plaatselijke bevolking fel bekritiseerd. De reddingspogingen waren slecht georganiseerd. Daarbij zou te snel de conclusie zijn getrokken dat de mijnwerkers om het leven zouden zijn gekomen.