RDM wil SP Aerospace overnemen; Vakbond zeer tevreden

GELDROP, 1 AUG.Het noodlijdende SP Aerospace and Vehicle Systems BV in Geldrop wordt in principe overgenomen door RDM Technology van Joep van den Nieuwenhuyzen. RDM stelt een boedelkrediet beschikbaar, waardoor Aerospace kan doordraaien.

Gedwongen ontslagen onder de 300 werknemers zijn “vooralsnog” niet aan de orde. De overname is nog voorlopig, zo laten Aerospace en RDM in een gezamenlijke verklaring weten. Beide partijen hebben elkaar tot 15 september de tijd gegeven om op basis van exclusiviteit een akkoord uit te werken. Voor die datum moet een overeenkomst zijn bereikt met de schuldeisers. Verder dienen afspraken te worden gemaakt over versterking van het vermogen van Aerospace, onder meer door uitgifte van aandelen in het kapitaal ervan.

Vakbond De Unie werd gistermiddag over de stand van zaken ingelicht. Unie-bestuurder G. Maenen zei blij te zijn met het bereikte akkoord. Hij toonde zich met name “zeer tevreden” over het feit dat alle onderdelen van het bedrijf in Geldrop kunnen blijven en de werkgelegenheid behouden blijft.

Het in surseance verkerende Aerospace kreeg een week geleden een boedelkrediet van 5 miljoen gulden en dat was voldoende om ongeveer een maand door te werken. De problemen van het bedrijf, het voormalige DAF Special Products, zijn vooral veroorzaakt door de hoge ontwikkelingskosten voor het militaire Fennek-verkenningsvoertuig. De aandeelhouders wilden aanvankelijk dat onderdeel in een aparte BV onderbrengen, maar zowel curatoren als vakbonden willen het bedrijf liever bijeenhouden.

Door de redding blijft zowel de ontwikkeling als de productie van het voertuig in Nederland. “Dat is van belang voor mogelijke exportorders van de voertuigen”, verduidelijkt Maenen. Hoewel hij verwacht dat dit scenario de komende dagen werkelijkheid wordt, is er volgens de vakbondsman nog een belangrijke rol voor de overheid weggelegd. “Die moet de overnamekandidaat garanties geven.”

Ook het Duitse bedrijf Wegmann & Co zou akkoord zijn met het reddingsplan. “Wegmann blijft in SP”, weet Maenen. “SP gaat het voertuig maken en Wegmann levert de elektronica.” SP Aerospace maakt voertuigen voor Defensie en onderstellen voor vliegtuigen. De ontwikkeling van de Fennek zou al tientallen miljoenen hebben gekost. Eerder lieten de bewindvoerders weten dat een bestelling van 1.000 stuks wacht voor het Nederlandse leger en 1.500 exemplaren voor het Duitse.