Protest familie dode asielzoeker

NIJMEGEN, 1 AUG. De familie van een 23-jarige Algerijnse asielzoeker die begin april door de Nijmeegse politie werd doodgeschoten, gaat een formeel beklag indienen bij het gerechtshof in Arnhem omdat de bewuste agent niet door justitie wordt vervolgd. Het hof zal bekijken of de agent toch voor de rechtbank moet verschijnen.

De hoofdofficier van justitie nam eerder het besluit de agent niet te vervolgen, omdat hij uit zelfverdediging zou hebben gehandeld. Volgens de advocaat van de familie is het onderzoek naar de zaak echter ontoereikend.

De schietpartij had plaats in de nacht van 3 op 4 april. De asielzoeker kwam rond de klok van één uur terug bij het asielzoekerscentrum (AZC) aan de Daalseweg van een bezoek aan de Nijmeegse binnenstad. Daar had hij, dronken, al ruzie gemaakt met verschillende mensen.

Bij het asielzoekerscentrum stak hij iemand in de hand. Bij de receptie van het centrum maakte hij ruzie met de twee aanwezige bewakers. De inmiddels gewaarschuwde politie zei de man zijn mes neer te leggen. Dat gebeurde niet. Toen hij opnieuw stekende bewegingen maakte naar de bewakers en de agenten, en hen aanviel, schoot één van de agenten tweemaal op de rechterarm van de Algerijn. Eén van de kogels ging door de arm en de romp en raakte het hart van de man. Hij overleed enige tijd later aan zijn verwondingen. De schietpartij leidde tot grote onrust in het AZC.