Paula Jones hervat zaak tegen Clinton; President 'getuigt graag'

WASHINGTON, 1 AUG. Paula Jones vraagt een hof van beroep om haar rechtszaak tegen president Clinton, die in april door een lagere rechter terzijde werd geschoven, alsnog in behandeling te nemen.

Jones beschuldigt Clinton zich in 1991 seksueel aan haar te hebben opgedrongen.

Kort voordat dit nieuws bekend werd, sprak president Clinton enkele woorden over de Lewinsky-affaire. Hij kondigde aan dat hij in het openbaar niets meer over kwestie zal zeggen, tot hij op 17 augustus door de onafhankelijke aanklager Kenneth Starr is verhoord.

In de rozentuin van het Witte Huis sprak Clinton de pers toe over de sterke Amerikaanse economie, maar de journalisten bestookten hem na afloop met vragen over de Lewinsky-affaire. In plaats die te beantwoorden zei de president, doelend op het verhoor dat Starr hem zal afnemen: “Ik zie uit naar de gelegenheid om binnenkort te getuigen. Ik zal dat volledig en naar waarheid doen. Ik ben erop gebrand om het te doen. Maar ik hoop dat u kunt begrijpen dat ik in de tussentijd verder geen commentaar over deze kwestie kan en moet geven.” Clinton zei ook dat “niemand sterker verlangt om een punt achter deze kwestie te zetten dan ik, behalve misschien de rest van het Amerikaanse volk”.

Het beroep van Paula Jones komt ruim drie maanden nadat rechter Susan Webber Wright oordeelde dat van seksuele intimidatie volgens de wet geen sprake was, zelfs niet als bewezen kan worden dat Clinton zich inderdaad aan haar heeft opgedrongen. Daarmee leek het proces van Jones van de baan te zijn.

Maar haar advocaten vragen het hof van beroep in St. Louis nu om de zaak alsnog in behandeling te nemen, om zo “fundamentele beginselen van fatsoen, menselijkheid en respect voor het recht” te herstellen. “Het gedrag van de heer Clinton ten opzichte van mevrouw Lewinksy is een bewijs van zijn gewoonte om agressieve seksuele avances te maken jegens jonge, lagere werkneemsters, degenen die het kwetsbaarst zijn en het gemakkelijkst uitgebuit kunnen worden”, aldus de advocaten in hun 3.300 pagina's lange verzoek aan het hof.

Clinton en zijn vrouw Hillary brengen dit weekeinde door East Hampton, op Long Island, waar ze een aantal feesten en diners zullen bijwonen met Democratische geldschieters uit de zaken- en amusementswereld. Ze zullen onder meer te gast zijn bij Alec Baldwin en Kim Basinger, en mogelijk ook bij Steven Spielberg. Naar verwachting zal de president op die manier, drie maanden voor de tussentijdse verkiezingen voor het Congres, meer dan een miljoen dollar ophalen voor zijn partij.

De Republikeinen in het Congres hebben van hun leiders opdracht gekregen om zich zo min mogelijk uit te laten over de Lewinsky-affaire, om de indruk te vermijden dat ze er politieke winst mee willen boeken. Maar dat weerhield senator Don Nickles van Oklahoma, de op een na hoogste Republikein in de Senaat, er gisteren niet van om aandacht te vragen voor een andere affaire. De rol van het Witte Huis bij de illegale inzameling van campagnebijdragen in 1996 schreeuwt om de aanstelling van een onafhankelijke aanklager die de zaak tot op de bodem moet uitzoeken, aldus Nickles.