Miloševic stemt in met waarnemers

PRIŠTINA, 1 AUG. De Joegoslavische president Miloševic heeft gisteren tegenover een Amerikaanse gezant ermee ingestemd, dat onafhankelijke waarnemers etnisch-Albanese vluchtelingen uit Kosovo teruggeleiden naar de dorpen die zij de afgelopen dagen ontvlucht zijn.

Volgens Miloševic is in de provincie de rust teruggekeerd, na het offensief deze week van het Joegoslavische leger tegen het Kosovo Bevrijdingsleger UÇK. Daarbij sloegen duizenden dorpsbewoners op de vlucht. Naar schatting hebben in totaal 150.000 mensen hun woningen in Kosovo verlaten.

Volgens de Amerikaanse gezant, Chris Hill, staat Miloševic er “persoonlijk” garant voor dat onafhankelijke waarnemers toegang krijgen tot het gebied en dat zowel de Verenigde Naties als andere internationale instellingen zich in de dorpen kunnen vestigen. Miloševic heeft tegenover Hill tevens te kennen gegeven snel met de Albanezen in Kosovo te willen onderhandelen over de toekomstige positie van de provincie in Servië.

Hill zei bij Miloševic te hebben aangedrongen op een volledig staakt het vuren. Volgens Miloševic is dat het geval, maar door waarnemers wordt melding gemaakt van zware gevechten in het westen van Kosovo, nabij Djakovica. Daarbij is een Joegoslavische soldaat gedood. (Reuters)