Jorge moet naïviteit bij Vitesse bestrijden

Vitesse verraste afgelopen seizoen met een derde plaats in de voetbalcompetitie. Desondanks moest trainer Henk ten Cate het veld ruimen. Artur Jorge, een Portugees met een grote snor, volgde hem op.

ROZENDAAL, 1 AUG. Vitesse heeft in elk geval de trainer met de mooiste naam in de eredivisie: Artur Jorge Braga Melo Teixeira. Dat is wel wat anders dan Leo Beenhakker of Gert Kruijs. Ook zal geen andere trainer in het Nederlandse betaald voetbal een gedichtenbundel hebben geschreven. Als voetballer speelde Jorge 25 interlands voor Portugal en won hij als trainer onder meer in 1987 de Europa Cup voor landskampioenen met FC Porto. Daar valt weinig op aan te merken.

Maar is deze Artur Jorge de goede man voor Vitesse? “Vitesse wil anders zijn”, zei voorzitter Karel Aalbers gistermiddag. Hij zocht als opvolger van Henk ten Cate naar “een teammanager”. “Iemand die leiding kan geven aan een team van trainers. Hoe dat werkt, heeft Hiddink bij het Nederlands elftal geïllustreerd. We zochten een geniale trainer, maar ook een die er voor zorgt dat zijn eigen inbreng niet te groot wordt. Je mag niet te afhankelijk worden van een trainer zodat het helemaal zou inzakken als hij vertrekt.”

“Vitesse is niet mijn ploeg, maar van alle trainers bij de club”, zei Jorge geheel in de stijl van zijn voorzitter.

Het liefst wilde Aalbers een Nederlander als trainer. “Hoe dichter hij bij huis vandaan komt, hoe beter.” Maar Wim Jansen liet al tijdens het eerste telefonische contact weten geen interesse te hebben. Vervolgens werd een lijstje met buitenlandse toptrainers samengesteld: Antic, Heynckes, Jorge, Leekens, Scala. Het werd uiteindelijk de 52-jarige Jorge, die in tegenstelling tot de anderen wel wat zag in een Nederlands avontuur. “Ik was vereerd. Wie aan goed voetbal denkt, denkt toch aan Nederland.”

Het aanbod van Vitesse kwam als geroepen. Jorge, die onder meer bondscoach van Portugal en Zwitserland was, is niet meer zo gewild nadat hij door zijn laatste vier werkgevers werd ontslagen. Bij Tenerife hield hij het vorig seizoen maar twee maanden vol. Voormalig Vitesse-speler Roy Makaay raakte bij de Spaanse club niet onder de indruk van Jorge. “Hij kwam als grote naam, maar had bij zijn vertrek geen grote naam meer”, zei Makaay eind juni in De Gelderlander. “We zijn onder hem nog verdedigender gaan spelen.”

Meestal staat een Zuid-Europese trainer defensief voetbal voor. Volgens Aalbers valt dat bij Jorge wel mee. “Maar als je ziet dat wij de laatste jaren niet alleen de meeste doelpunten hebben gemaakt, maar ook hebben tegengekregen, kunnen het leggen van iets meer verdedigende accenten geen kwaad. We willen Hollands blijven spelen, naar voren gericht. Maar er is meer. We waren vorig seizoen voetballend veel beter dan Braga, maar we werden door die club wel uit de UEFA Cup gekegeld. Laat ik het zo zeggen, ik zou het prettig vinden als de naïviteit wat zou worden afgeslepen.”

Jorge zegt net zoals alle voetballiefhebbers van doelpunten te houden. Hij was vroeger zelf een aanvaller. Een vergelijking met Nikos Machlas, Vitesse's topscorer van Europa, wijst hij niet af. “Ik leek qua type speler wel een beetje op hem. Ik scoorde ook veel en kon ook nog behoorlijk meevoetballen.” Hij werd als spits van het vermaarde Benfica twee keer topscorer van de Portugese competitie. Met de club uit Lissabon bracht Jorge in 1972 Feyenoord een verpletterende 5-1 nederlaag toe in de Europese kwartfinale. De weg naar de finale voor Benfica werd daarna door Ajax versperd.

Heel veel had Jorge gisteren in het luxueuze Park Rosendael nog niet te vertellen. Aalbers: “Je kan merken dat hij de laatste jaren geen Engels meer heeft hoeven spreken. Hij valt steeds in herhalingen. Maar dat komt wel goed.” Jorge kan zich in vijf talen verstaanbaar maken. Hij wil nu ook wel een beetje Nederlands leren.

De Portugees staat voor een zware taak. In Arnhem zijn de verwachtingen hooggespannen na de derde plaats van afgelopen seizoen. Aalbers: “We eisen van Jorge geen bepaalde klassering. Het enige wat we willen zien is dat de ploeg zich ontwikkeld. Binnen vier jaar moeten we vast bij de top-vier van Nederland horen. Jorge heeft bij Paris Saint Germain bewezen dat hij een ploeg kan opbouwen. Het eerste jaar werd hij in Parijs derde, daarna tweede en toen kampioen.”

Vitesse rekent erop dat het in de komende competitie elke thuiswedstrijd in een uitverkocht Gelredome speelt. De Arnhemse club heeft aanvragen voor bijna 20.000 seizoenkaarten binnen en verwacht in de komende twee weken de resterende 2.500 jaarbewijzen aan de man te brengen. Met het oog op de service en veiligheid hebben dit seizoen alleen seizoenkaarthouders toegang tot de wedstrijden. Voor toeschouwers van de bezoekende clubs zijn per duel 1.000 plaatsen gereserveerd. De begroting van Vitesse voor dit seizoen bedraagt, inclusief de eerste ronde van het UEFA-Cuptoernooi, 38,5 miljoen gulden. Dat is liefst veertien miljoen meer dan vorig seizoen. “En het is veertig keer zo veel als in 1985 toen we begonnen”, aldus voorzitter Karel Aalbers. Trainer Artur Jorge heeft bij de leiding aangedrongen op nog twee of drie aankopen.

    • Hans Klippus