Hyundai zet 1600 man op straat

SEOEL, 1 AUG. Ondanks massale protesten heeft het Zuid-Koreaanse autoconcern Hyundai gisteren ongeveer 1600 werknemers ontslagen. Volgens een woordvoerder gaat het om werknemers die geen gebruik hebben gemaakt van een aanbod om vervroegd met pensioen te gaan.

Het is het grootste massa-ontslag sinds in februari dit jaar de arbeidswetgeving in Zuid-Korea werd versoepeld. De afgelopen maand al kondigde Hyundai, de grootste autofabrikant van het land, aan dat er ruim 2600 mensen uit moeten vanwege financiële problemen en moeilijkheden met de afzet in eigen land.

Sinds de aankondiging van het ontslag hebben de werknemers de productie drie keer stilgelegd. Duizenden werknemers houden sinds enkele dagen het fabrieksterrein in Ulsan bezet. De bedrijfsleiding daar sloot de fabriek uit angst voor ongeregeldheden. (ANP)