Gay Games beginnen als spektakel

AMSTERDAM, 1 AUG.The Gay Games are in town. Een bonte stoet van homoseksuelen trekt vanmiddag al op 120 boten door de Amsterdamse grachten. Vanavond begint het openingsspektakel in de Amsterdamse ArenA, met ruim 15.000 deelnemers uit 66 landen. Dan wordt de officiële Gay Games-hymne gezongen ('The rhythm of the rainbow, eight days of pride'). Morgen beginnen de 35 sportcompetities, dertig uiteenlopende culturele activiteiten, vier festivals en talloze feesten.

Gisteravond was het druk in het Friendship Village, het tot Gay Games-hoofdkwartier omgebouwde Muziektheater. Honderden vrijwilligers met gele T-shirts zwermden door het gebouw en probeerden alle duizenden gearriveerde deelnemers te helpen. Kaartje voor het kunstschaatsen? Even zoeken hoor.

De Gay Games zijn geëvolueerd tot een evenement waar grote sponsors interesse voor hebben en waarmee een stad als Amsterdam zich internationaal wil profileren. Is het wat initiatiefnemer Tom Wadell in 1984 beoogde, acceptatie van homosporters bevorderen?

J. Pike van de Gay Games Federation: “Tom is al tien jaar dood. Als hij nu wakker zou worden, zou hij zeker verbaasd zijn wat er van de Games is geworden. But he'll love it.”