een huurauto

Wie deze zomer naar de zon vliegt om met een huurauto het achterland te verkennen, doet er goed aan vooraf een vergelijkend warenonderzoek te verrichten, want wereldwijd liggen er vele gevaren op de loer. Zowel prijzen, belastingen als verzekeringsvoorwaarden verschillen aanzienlijk per land en per autoverhuurbedrijf. Wie zich niet goed laat informeren komt meestal van een koude vakantie thuis.

Het ter plaatse huren van een standaardmodel wagen kost in Cyprus gemiddeld 430 gulden per week, in Portugal 350 gulden en in de Verenigde Staten 750. Wordt de auto vooraf via een reisorganisatie geboekt, dan betaalt de huurder respectievelijk 375, 300 en 400 gulden per week. Deze prijzen zijn inclusief BTW, CDW (afkoop eigen risico bij schade), plaatselijke belastingen en een ongelimiteerd aantal kilometers.

Maar daarmee is lang niet alles gezegd. De Britse Consumers' Association kwam na een uitgebreid onderzoek tot de conclusie dat het bijna ondoenlijk is orde te scheppen in de ondoorgrondelijke prijzenjungle. Want waar het ene autoverhuurbedrijf meldt dat de prijzen 'inclusief alle belastingen' zijn, laat het andere weten dat de verzekeringen ter plaatse voldaan moeten worden. De verschillende categorieën auto's laten zich bovendien vaak moeilijk vergelijken; een Opel Corsa valt bij het ene autoverhuurbedrijf in categorie A, bij het andere in B. Bij het afsluiten van verzekeringen bedient het personeel zich vaak van geraffineerde verkooptechnieken, waardoor de argeloze klant tekent voor torenhoge uitgaven.

Algemeen kan worden gesteld dat een autohuurder niet moet gaan rijden zonder een all riskverzekering (deze is meestal inbegrepen bij de huurprijs), waarbij hij er goed aan doet zijn eigen risico tot maximaal 500 gulden te verlagen via een Collision Damage Waiver (CDW) of een Loss Damage Waiver (LDW) - als deze verzekeringen tenminste niet bij de huurprijs zijn inbegrepen. Overigens moet vrijwel altijd ter plaatse een borgsom worden betaald van enkele honderden guldens voor het niet-afkoopbare deel van het eigen risico en voor het geval de auto met een lege tank wordt ingeleverd. In dit geval kan een eurocheque, girobetaalkaart of creditkaart voldoende garantie bieden.

Voor vakantiegangers die in de Verenigde Staten een auto huren is - gezien de extreem hoge schadeclaims in dat land - een Liability Insurance Supplement (LIS) een must; deze verzekering kost ongeveer tien dollar per dag en dekt tot een bedrag van 1 miljoen dollar per ongeval voor schade aan derden. De Theft Protection (circa 20 gulden per dag) is in sommige landen - waaronder Italië - verplicht en ook wanneer dat niet het geval is, sterk aan te bevelen want een gestolen auto kost de huurder handen vol geld. De Personal Accident Insurance (circa 8 gulden per dag) is een overbodige luxe, omdat het recht op een uitkering bij overlijden of invaliditeit vrijwel altijd gedekt wordt in de reisverzekering.

Uit een rondgang langs enkele internationale autohuurbedrijven (AVIS, Budget, Hertz, Europcar en National) in Nederland blijkt dat de prijs van een huurauto - enkele uitschieters daargelaten - in ons land vrij stabiel is. De huurprijs van een middenklassenmodel (Open Vectra) is hier zo'n 600 gulden per week. Het goedkoopste model (Ford Ka, Opel Corsa, Peugeot 106) kost ongeveer 375 gulden per week. Diefstalverzekering, CDW, BTW en 1400 vrije kilometers zijn meestal bij de prijs inbegrepen. Het blijvend eigen risico bedraagt tussen de 200 en 400 gulden. Als de auto niet bij een stadskantoor, maar op de luchthaven wordt opgehaald stijgt de prijs met minimaal veertig tot maximaal driehonderd procent (exclusief luchthaventoeslag).

Wie een vlucht, appartement of hotelkamer bij een reisorganisatie boekt, kan het beste meteen een auto huren; dat is doorgaans goedkoper dan via een autoverhuurbedrijf ter plaatse (tenzij de huurder goed kan onderhandelen, want met name in het laagseizoen zijn autoverhuurders voor rede vatbaar). Het voordeel van een boeking vooraf is dat de huurder bij problemen altijd kan terugvallen op de hulp van de reisorganisatie, desnoods tot de Geschillencommissie Reizen aan toe. Met name in de Verenigde Staten, maar ook in landen als Australië, Zuid-Afrika, Canada, Israël, Turkije en Griekenland, laat de standaard WA-verzekering nogal te wensen over. In het geval van een ongeluk is (juridisch) advies vaak onontbeerlijk.

Het Duitse Sunny Cars, een autoverhuurservice met vestigingen in bijna drieduizend vakantiebestemmingen, biedt huurders in deze 'problematische' vakantieoorden sinds kort een WA-verzekering aan met een maximale dekking van 3 miljoen Duitse mark voor schade aan derden. Deze extra dekking maakt deel uit van een uitgebreid all-in pakket, met niet alleen CDW, TP en een ongelimiteerd aantal kilometers, maar ook met lokale belastingen (die per land sterk kunnen verschillen), afleveringskosten van de auto en een toeslag voor een extra bestuurder. Een overzichtelijk, veilig en betaalbaar alternatief op een ondoorgrondelijke markt.

Gemiddelde prijs van een categorie A huurauto Nederland 375 Cyprus 400 Griekenland 410 Portugal 325 Spanje & Canarische eilanden 275 Costa del Sol 320 Turkije 500 Verenigde Staten 575

Prijs geldt voor het laagseizoen en is inclusief BTW, CDW, plaatselijke belastingen en ongelimiteerd aantal kilometers Bedragen in guldens per week. Bron: Consumentenbond en diverse autoverhuurbedrijven.

    • Danielle Pinedo