Den Bakker blijft steken op tweede plaats

AUTUN, 1 AUG. Wegens een gebrek aan sprintkracht moest Maarten den Bakker voor de tweede keer dit seizoen genoegen nemen met een tweede plaats. In de Amstel Goldrace verloor hij dit voorjaar in de eindsprint van de Zwitser Rolf Jaermann. In de negentiende etappe van de Tour de France kwam hij gisteren tekort tegen de Zweed Magnus Backstedt. “Tweede is nog altijd beter dan derde”, zei de verliezer na afloop.

Den Bakker probeerde in de straten van Autun een paar keer te versnellen, maar de renner van Rabobank heeft het nooit van zijn explosiviteit moeten hebben. Hij heeft een mooie pedaaltred die ogenschijnlijk weinig kracht kost. Door zijn gebrek aan sprintkracht heeft de 29-jarige boerenzoon uit Abbebroek weinig aansprekende koersen gewonnen.

Voor Den Bakker was de tweede plaats in Autun geen reden voor teleurstelling. “Ik heb 215 kilometer heerlijk voorop gefietst. Ik hoop dat de mensen weer van wielrennen hebben kunnen genieten. Winnen is natuurlijk het mooiste, maar jezelf de hele dag in de kijker rijden is ook niet slecht.” Hij doelde op de publicitaire waarde voor zijn sponsor Rabobank, die in deze Tour toch al geen reden tot klagen heeft. “Bij ons is de sfeer super. Niemand wil voor elkaar onderdoen. Bij ons overheersen de sportieve belangen.”

Den Bakker doelde in dit verband op de geruchtmakende dopingaffaires in de Tour. Zelf reed hij de afgelopen vijf seizoenen voor TVM. Hij hoorde gistermorgen voor de start in La Chaux-de-Fonds over het voortijdige vertrek van zijn voormalige ploeggenoten. “Die jongens waren geestelijk en lichamelijk helemaal kapot. Daarom kan ik ze alleen maar gelijk geven dat ze zijn vertrokken. Als je de Tour wilt uitrijden, moet je voor de volle honderd procent met fietsen bezig zijn.”

Den Bakker probeert zichzelf helemaal af te sluiten van alle randverschijnselen. Donderdagavond zocht hij telefonisch contact met Jeroen Blijlevens, de kopman van TVM. Bij de start waren zijn gedachten heel even bij de vijf uitvallers. “Maar na een paar kilometer dacht ik alleen nog maar aan m'n eigen Tour. Je staat toch machteloos bij zo'n affaire. Het is een verschrikkelijke vulkaan, die hopelijk snel zal worden gedoofd.” Luc Leblanc uitte gisteren felle kritiek op het functioneren van de Nederlander Hein Verbruggen. De voormalige wereldkampioen uit Frankrijk eist dat de voorzitter van de internationale wielreunie (UCI) zijn functie zo snel mogelijk neerlegt. Leblanc verwijt Verbruggen dat hij om privéredenen in Azië verblijft. “Dit is één van de grootste problemen uit de geschiedenis van de wielersport. We hebben onze voorzitter nu nodig. Hij laat ons mooi met de problemen zitten.” Verbruggen heeft zijn werk tijdelijk overgedragen aan de Fransman Daniel Baal, vice-voorzitter van de UCI. Bjarne Riis vindt dat de UCI orde op zaken moet stellen. Volgens de Tourwinnaar van 1996 is de mondiale wielerbond medeverantwoordelijk voor de recente dopingaffaires. De Deen wil een minder zwaar programma voor de renners. Hij kwam gisteren terug op zijn uitspraken over de Italiaan Rodolfo Massi, die verdacht wordt van handel in verdovende middelen. “Massi is een drugsdealer”, zei Riis donderdag. “We moeten Massi helpen”, zei Riis gisteren.