DE VAKANTIEPAN (4)

Vandaag een voorgerecht en een nagerecht. Van de Marokkaanse salade van gestoofde tomaten kan, als er extra veel van wordt gemaakt en er wat van over blijft, morgen een warm hoofdgerecht worden gemaakt.

Leg de paprika's in de hete oven van 200 graden. Draai ze af en toe om. Haal de paprika's uit de oven zodra er zwarte plekjes ontstaan. Doe ze in een afgesloten kom. Na een uur kun je makkelijk de vellen van de paprika's trekken.

Bak de ontvelde en in stukken gesneden tomaten met de knoflook uit de knijper in de olie op een vrij laag vuur. Laat het vocht verdampen. Breng het op smaak met zout, een snufje suiker, wat citroensap en cayennepeper. Laat de gestoofde tomaten afkoelen. Garneer met olijven en de in repen gesneden paprika's.

Verwarm morgen deze salade. Doe de tomaten in een vuurvaste schaal. Leg hier en daar wat blokjes fetakaas. Zet de schaal even onder de gril. Eet er lamskoteletjes en Turks/Marokkaans brood bij.

Het nagerecht wordt als volgt klaargemaakt. Schep in 4 vuurvaste bakjes vanillekwark, waardoor geraspte sinaasappelschil is geroerd. Bestrijk de kwark met een laag mascarpone. Schep een dun laagje witte suiker op deze laag en zet de bakjes even onder de gril. Zodra de suiker karamelliseert en een bruine kleur heeft worden de bakjes op een bord gezet. Even laten afkoelen tot het suikerlaagje hard is geworden.

Nodig:

3 kilo tomaten

2 gele paprika's

citroensap

snufje suiker

groene olijven zonder pit

zout en cayennepeper

olie

vanillekwark

mascarpone

4 theelepel geraspte sinaasappelschil

suiker

    • Anne Scheepmaker