De foute investeringen van prins Jefri van Brunei

De broer van de Sultan van Brunei is deze week ontslagen. Zijn bedrijf staat op de rand van de afgrond. Ambtenaren proberen nog te redden wat er te redden valt. En de prins is gevlogen.

AMSTERDAM, 1 AUG.De Sultan van Brunei vertrouwde het zaakje niet meer zo erg. Het bedrijf van zijn jongste broer Jefri, Amedeo Development Corp., moest maar eens goed doorgelicht worden door de beste financiële experts van onder meer Price Waterhouse. En de sultan kreeg gelijk. Amedeo, de bouw- en investeringsmaatschappij van prins Jefri is technisch failliet.

Amedeo bleek voor honderden miljoenen dollars schulden of onbetaalde rekeningen te hebben. Hoe groot het verlies precies is, is onbekend. Het management, inclusief de voormalige minister van Financiën Prins Jefri, is gevlucht. Waar naar toe weet niemand, maar in Brunei zijn de topmannen zeker niet. De Sultan heeft hem nu ontslagen. Volgens de Nederlandse consul in Brunei, B. van den Berg is Jefri onvindbaar. “Laatst gaf de sultan weer een verjaardagsfeest. De hele familie was erbij maar Jefri ontbrak.”

De krant Vancouver Sun meldt dat Jefri een groot deel van de olieinkomsten van Brunei kreeg om zijn activiteiten met Amedeo te financieren. Amedeo verdiende daarnaast ook geld met lucratieve infrastructurele projecten waarvoor de regering regelmatig Amedeo 'selecteerde'.

Jefri gebruikte zijn geld om wereldwijd aankopen te doen. Hotels als Plaza Athenée in Parijs, New York Palace en Bel-Air in Los Angeles en de juwelierszaak Asprey in London zijn in handen van Amedeo. Ook investeerde hij in dure amusementcomplexen, energiecentrales en een golfclub in Brunei.

Onder leiding van Jefri sponsorde Asprey het Formule 1 team van Ferrari en de coureur Michael Schumacher voor 48 miljoen dollar.

Jefri kocht ook veel attributen van 'persoonlijke aard'. Hij bezit zeshonderd auto's en een groot jacht. Daarnaast heeft hij vijf huizen in London en nodigt hij Rod Stewart uit om te zingen op de feestjes van zijn kinderen. Jefri heeft vier vrouwen en speelt regelmatig polo met Prins Charles. Omdat Jefri een groot voetbalfan is nodigde hij eens de Londense voetbalclub Chelsea uit om een wedstrijd te spelen tegen het nationaal team van Brunei. Ook liet hij twintig Ferrari's invliegen. Van den Berg: “Daar heeft hij nooit meer iets mee gedaan.” In de Verenigde Staten werd Jefri verdacht van sexueel geweld. Twee rechtszaken konden echter onvoldoende bewijs aan het licht brengen.

Door de dalende olieprijzen en de Aziatische crisis staat het sultanaat er minder rooskleurig voor dan de afgelopen jaren. Amedeo heeft daar last van ondervonden. Volgens Van den Berg is het failliet van Amedeo het gevolg van de combinatie van slecht management en dalende olieprijzen. “Maar hier hoor je weinig mensen klagen. De door de staat gecontroleerde kranten schrijven er weinig over. Ook CNN meldt weinig omdat ze bang zijn anders hun uitzendrechten kwijt te raken. Iedereen heeft het toch wel goed hier. De levensstandaard is hoog. Alleen toen hier veel smog was als gevolg van bosbranden in Indonesië en in Brunei groeide de kritiek. Maar de Sultan heeft op zijn verjaardag alle ambtenaren een bonus gegeven. Toen was iedereen weer tevreden.”

Van den Berg constateert wel dat de koninklijke familie een deel van de bezitten van Jefri in de uitverkoop doet. “Ik zag laatst een aantal Mercedessen van de familie in de aanbieding en ook de huizen van Jefri, waar nu nog vrienden van hem wonen, zijn nu te koop.”

Maar hoe het precies zit met de zaken van de koninklijke familie weet Van den Berg niet: “Buitenlandse kranten schrijven er meer over dan lokale. Ik denk overigens niet dat Jefri geld wegsluist naar Zwitserland of zo. Hij heeft gewoon verkeerde investeringen gedaan en een buitensporig uitgavenpatroon.”

De regering van Brunei wil dat Jefri ondanks zijn fouten meewerkt aan het redden van Amedeo. Het tijdschrift Asiaweek meldt dat de minister van Industrie Ismail Damit hoopt dat Jefri de problemen onder ogen wil zien. Ismail: “Jefri moet niet denken 'vergeet het maar en laat ze maar stikken'. Het topmanagement van Amedeo moet niet weglopen voor de problemen.”

    • Maarten Veeger