De dagen zijn lang als je alleen zit

Veel ouderen zijn niet van plan om na een scheiding of sterfgeval alleen verder te leven. Ze gaan op zoek naar een nieuwe partner.

ROTTERDAM, 1 AUG. Nog twee nachtjes slapen en dan komt zijn nieuwe vriendin terug van een korte vakantie met haar zoon in Italië. Ze kennen elkaar pas zes weken, maar ze zijn inmiddels “knettergek” op elkaar. Als een verliefde puber loopt hij, een 78-jarige man uit de omgeving van Apeldoorn, ongeduldig door het huis. “Ze is pas een week weg, maar ik mis haar nu al. Gelukkig heeft ze al vier keer uit Italië gebeld.”

Ruim 25 jaar geleden eindigde zijn huwelijk in een echtscheiding. Daarna heeft hij nog een vriendin gehad, maar de laatste jaren leefde hij alleen. “Lange tijd dacht ik: daar begin ik niet meer aan. Maar de dagen zijn lang als je alleen thuis zit en er is niets op de televisie.” Daarom schreef hij zich acht maanden geleden in bij een relatiebemiddelingsbureau. Een aantal afspraken volgde, zonder veel succes. “Meestal waren het wel keurige dames, maar het klikte gewoonweg niet.”

In juni kreeg hij opnieuw een telefoontje. Hij belde het nummer dat de consulente hem gaf en twee uur later zat hij bij zijn huidige vriendin op de koffie. “De volgende dag is ze bij mij geweest. En na een paar bezoekjes over en weer is ze meteen een aantal dagen gebleven. Tja, een lot uit de loterij.”

De zestig voorbij en alleen. Wat dan? Veel ouderen die overblijven na een scheiding of een sterfgeval, zijn niet van plan om alleen verder te leven. Met nog jaren voor de boeg gaan ze op zoek naar een nieuwe partner om al dan niet mee samen te wonen.

Overal en elk moment kan de vonk overspringen, maar soms ook niet. Een kennismakingsadvertentie of een relatiebemiddelingsbureau is dan een optie. In kranten en vooral in de verschillende seniorenbladen staan steeds vaker advertenties van ouderen die contact zoeken met andere alleenstaanden: 'Wedn. zoekt vriendin om eenz. op te lossen. Omg. R'dam, om nog wat van te maken' of 'Sport. vr., 70j., zkt. man tot 75j. N.rok., LAT-rel.' Netheid en diverse hobby's zijn de meest genoemde eigenschappen.

Ook Nestor, het blad van de Unie van Katholieke Bonden van Ouderen, heeft een aparte rubriek voor kennismaking. “Tien jaar geleden was dat nog ondenkbaar”, zegt A. Heltzel van de ouderenbond. “Maar er is natuurlijk veel veranderd in de afgelopen jaren. We hebben te maken met een nieuwe generatie ouderen die niet van plan is achter de geraniums te blijven zitten.”

Ook bij het grootste relatiebemiddelingsbureau van Nederland, stichting Date, is het aantal 65-plussers in het ledenbestand de afgelopen jaren toegenomen. Op dit moment staan ruim vijftig dames en twee maal zoveel heren van boven de 65 ingeschreven. Mevrouw Versnel (80) uit Den Haag (“noem mij alsjeblieft Babs”) belt regelmatig “of er nog een leuke meneer in de aanbieding is”. De eerste afspraak arrangeert ze steevast in een chique café. “Het is heel spannend zo'n eerste ontmoeting. Maar na het eerste kopje koffie loopt een gesprek meestal wel.”

Vijf jaar geleden vond ze op die manier een nieuwe vriend. “Ik had het echt te pakken. De hele dag liep ik op wolken. Het is toch heerlijk als je dat op deze leeftijd nog hebt.” Nadat haar eerste vriend was overleden, ontmoette ze nog een keer een man waarbij de vonk oversloeg. “Maar uiteindelijk werd het toch niets. Zijn kinderen hebben daarbij een belangrijke rol gespeeld. Die zeiden: 'pa, zou je dat nou wel doen?'.”

De kinderen van Pim van Evert (67) zijn blij dat hun vader weer een nieuwe partner heeft gevonden. Halverwege de jaren zeventig kwam hij uit voor zijn homoseksuele geaardheid. Toch bleef hij samen met zijn vrouw in Aalten wonen waar ze beiden als leraar werkten. Pas eind jaren tachtig gingen ze apart wonen, maar van een officiële scheiding wilden ze niets weten. “Wij hebben nog steeds een sterke band. Allebei hebben we nu een nieuwe vriend en met z'n allen kunnen we het prima vinden. Alleen voor de kleinkinderen is het af en toe ingewikkeld als zowel de vriend van oma als de vriend van opa meekomt naar een feestje.”

Sinds een jaar of vijf woont hij samen met Jan Zeeman (47) in Arnhem. “Ik heb een tijd alleen gewoond, maar ik gedij toch het beste met mensen om heen. Als je met z'n tweeën bent, hoef je niet zo veel te plannen. Vroeger moest ik allerlei afspraken maken, wilde ik in het weekeinde niet in mijn eentje zitten. Nu bedenken we op zaterdagochtend wat we die dag gaan doen.”

De meeste ouderen die een bureau hebben ingeschakeld of contact zoeken via een kennismakingsadvertentie willen niet met hun naam in de krant. “Ik schaam me er niet voor. Maar het gaat alleen mijzelf aan en niet de buren”, zegt een 67-jarige mevrouw uit de Achterhoek. Ook aan haar kinderen vertelde ze lange tijd niet dat ze actief op zoek is naar een nieuwe vriend. “Inmiddels heb ik het aan mijn dochter verteld en zij reageerde positief. Mijn zoon woont in het buitenland en die weet het nog niet.”

Haar eerste ervaringen met contactadvertenties vielen tegen. “Ik kreeg het gevoel dat ze mijn oproep niet goed hadden gelezen. Ik ben op zoek naar iemand die mij iets nieuws te bieden heeft en niet een man om de vuilniszakken buiten te zetten.” Een keer ontmoette ze een leuke man via een bemiddelingsbureau. “Maar hij woonde aan de andere kant van het land en dan kun je dan nooit even tussendoor een kopje koffie of een borreltje komen drinken. Dan gaat de spontaniteit er wel een beetje van af.”

    • Job van de Sande