Consternatie na aanspoelen van zakjes gif; Strand weer toegankelijk

EGMOND AAN ZEE, 1 AUG. Op de stranden tussen Egmond aan Zee en Den Helder en op Texel is gisteren grote consternatie ontstaan nadat tientallen zakjes met gif waren aangespoeld.

Een deel van de kuststrook werd aanvankelijk afgesloten omdat aanraking van de zakjes de dood tot gevolg zou hebben. Het regionaal informatiecentrum in Alkmaar adviseerde het publiek via de lokale radio het strand niet meer te betreden.

De meeste stranden zijn vrijdag in de loop van de middag weer vrijgegeven, toen bleek dat het gif minder schadelijk was dan werd verondersteld. De zakjes bevatten de stof aluminiumfosfide, een stof die in de scheepvaart gebruikt wordt als bestrijdingsmiddel tegen ongedierte. Als de stof in aanraking komt met water of lucht komt een zeer giftig gas vrij dat ook explosief is. Na analyse op het politiebureau in Egmond bleek evenwel dat de in zee verloren zakjes reeds langzaam water en lucht hebben doorgelaten, waardoor de inhoud inmiddels is uitgewerkt.

Om zeven uur gisteravond zijn medewerkers van Rijkswaterstaat en het Hoogheemraadschap Uitwaterende Sluizen begonnen met het opruimen van de zakjes. Ze zijn met chemische handschoenen opgepakt en in plastic containers afgevoerd. Honderden zakjes dreven nog in zee. Aangeraden wordt nieuwe zakjes te laten liggen en de autoriteiten te waarschuwen.

Justitie onderzoekt de herkomst van de zakjes. Ze zijn vrijwel zeker afkomstig afkomstig van de Duitse firma Detia Freiberg GMBH, dat aluminiumfosfide produceert onder de naam detia gas exb. Volgens het College voor de Toelating van Bestrijdingsmiddelen is het middel formeel in ons land toegelaten. Het heeft nog een registratie tot eind 2002. Tien jaar geleden pleitte het Nederlands Instituut voor Arbeidsomstandigheden (NIA) in Amsterdam ervoor een vervangende stof voor het bestrijden van ongedierte in laadruimten van schepen te zoeken. Volgens het NIA loopt de gezondheid van havenwerkers een te groot risico.

Een deelnemer aan de Strandzesdaagse vond gistermiddag de eerste vijftien witte zakjes bij Egmond aan Zee en waarschuwde de politie. Na onderzoek van de kustwacht werden een kilometer uit de kust nog vele honderden zakjes in zee gevonden. De sterke noordwestenwind dreef de zakjes richting de Noord-Hollandse stranden.

Verschillende instanties, waaronder de politie, de gemeenten, de kustwacht en de provincie kwamen daarop in actie. De loco-burgemeesters van Heemskerk en Castricum sloten het strand tussen Bergen aan Zee en Bakkum uit voorzorg af voor het publiek. Ook is overwogen de hele kusstrook tussen Egmond en Den Helder tot verboden gebied te verklaren.

De ongeveer duizend deelnemers aan de Strandzesdaagse konden gisteren de etappe van Egmond aan Zee tot Callandsoog gewoon afmaken. Morgen finishen de wandelaars in Den Helder.