Bulgarije krijgt Turkstalige radio

SOFIA, 1 AUG. Het Bulgaarse parlement heeft een nieuwe mediawet aangenomen die radio- en televisie-uitzendingen in het Turks mogelijk moet maken. De nieuwe wet bepaalt dat radio- en televisiestations in een andere taal dan het Bulgaars mogen uitzenden als de programma's bedoeld zijn voor mensen wier moedertaal niet het Bulgaars is. Het wetsvoorstel was een initiatief van de centrum-rechtse Unie van Democratische Krachten. De nieuwe wet moet herstel van de relatie tussen Bulgarije en Turkije bevorderen.

Bulgarije was eeuwenlang bezet door de Ottomanen. Etnische Turken maken bijna tien procent van de Bulgaarse bevolking uit en wonen vooral in het zuiden van Bulgarije, langs de grens met Turkije. Aan het begin van de jaren tachtig werden de etnische Turken door de regering van Todor Zhivkov gedwongen Bulgaarse namen aan te nemen. Ook hun godsdienstvrijheid werd aan banden gelegd. Het gevolg was een massale emigratie naar Turkije.

Sinds de val van het communisme in Bulgarije in 1989 is de relatie tussen de twee landen verbeterd. Meer dan de helft van de 300.000 etnische Turken die Bulgarije verlieten, is weer teruggekeerd.

Osman Oktai, vooraanstaand lid van de etnisch Turkse Beweging voor Rechten en Vrijheden, toonde zich tevreden met de nieuwe wet: “We hebben hier jarenlang voor gestreden. Het besluit van het parlement laat duidelijk zien dat delicate minderheidsproblemen zonder drama opgelost zouden kunnen worden.” (Reuters)