Beschietingen Kashmir eisen zeker 50 levens

JAMMU, 1 AUG. Bij hevige artillerie- en mortierbeschietingen tussen Pakistaanse en Indiase troepen in Kashmir, zijn aan weerszijden van de bestandslijn in het omstreden gebied de afgelopen dagen zeker 50 militairen en burgers om het leven gekomen.

Dat melden Indiase en Pakistaanse autoriteiten. Pakistaanse granaten zouden volgens India een militair hospitaal in de plaats Tangdhar hebben getroffen, waarbij 16 mensen zijn gedood. Tangdhar ligt 200 meter van de bestandslijn en 150 kilometer ten noordwesten van Srinagar, de hoofdstad van Kashmir. Volgens India zouden bij de beschietingen in totaal 22 mensen door Pakistaanse granaten zijn gedood. Pakistan maakt melding van 26 gedode burgers - onder wie een zesjarig meisje - en vier militairen. Langs de bestandslijn in Kashmir komt het regelmatig tot artilleriebeschietingen, maar meldingen van grote aantallen slachtoffers zijn betrekkelijk ongekend.

De hevige gevechten worden toegeschreven aan de impasse die gisteren bereikt is bij gesprekken tussen India en Pakistan over hervatting van de vredesonderhandelingen. De gesprekken strandden op de Indiase weigering een bemiddelaar in te schakelen voor het zoeken naar een oplossing voor het geschil tussen beide landen over Kashmir. Beide landen leggen al 50 jaar, sinds hun onafhankelijkheid, een claim op de Himalaya-staat, waarvan India tweederde controleert en Pakistan de rest. Zij hebben al drie keer oorlog gevoerd over Kashmir.

De Amerikaanse ambassadeur in India, Richard Celeste, heeft gisteren verklaard dat de Verenigde Staten bezorgd zijn over de controlemechanismen van de nucleaire wapens van Pakistan en India. Volgens de VS is het risico aanwezig dat beide landen “per ongeluk” een nucleair wapen op elkaar afsturen. De vrees dat beide landen “met opzet” de wapens gebruiken is volgens Celeste klein.