Nederlanders komen om; Busongeluk in Frankrijk: zeven doden

MONTÉLIMAR/ROTTERDAM, 28 JULI. Een ongeluk met twee Nederlandse en een Duitse touringcar op de autoweg A7 nabij het Zuid-Franse Montélimar heeft vannacht het leven gekost aan 7 passagiers. Drie van hen komen uit Nederland.

Negen passagiers raakten ernstig gewond. Het ongeluk gebeurde rond half twee, doordat één van de Nederlandse bussen tegen de andere botste. Volgens de Franse autoriteiten reed de chauffeur te hard en merkte hij te laat dat er een file stond. De bussen waren onderweg naar de Costa Brava in Spanje.

Zeker dertig mensen liepen lichte verwondingen op. Volgens de woordvoerder van het crisiscentrum in Valence zijn de gewonden overgebracht naar ziekenhuizen in Montélimar en Valence, waarbij vijf helikopters werden ingezet. Een zwaargewonde ligt in een ziekenhuis in Marseille. De passagiers die ongedeerd bleven zijn opgevangen in de feestzaal van het nabijgelegen Savasse. Omdat die ruimte volgens de woordvoerder te klein is, zouden zij in de loop van de ochtend worden overgebracht naar een kazerne in Montélimar.

Verzekeringsmaatschappij Elvia, die de hulpverlening vanuit Nederland coördineert, heeft vanmorgen een medisch team naar Frankrijk gestuurd om te assisteren bij de hulpverlening. Een woordvoerder kon nog geen duidelijkheid verschaffen over de identiteit van de doden. Volgens eerste berichten vanuit Frankrijk zouden zich onder de dodelijke slachtoffers twee kinderen bevinden.

De Franse minister Gayssot (Transport) wil zo snel mogelijk duidelijkheid over het ongeluk. Volgens de Franse politie moesten de touringcars afremmen voor een file die was ontstaan doordat twintig minuten eerder een vrachtwagen was gekanteld. Vermoed wordt dat de chauffeur van de vrachtwagen in slaap is gevallen. Hij is voor verhoor aangehouden.

Pagina 2: 'Iedereen huilde na de klap'

Op grond van gegevens van de tachograaf kwam commandant Alain Hurtevent van de plaatselijke gendarmerie tot de conclusie dat de chauffeur van de tweede Nederlandse bus op het moment van het ongeluk reed met een snelheid van 120 kilometer per uur. Volgens de politie geldt voor deze touringcars een maximumsnelheid van 110 kilometer. Ze mogen met die snelheid rijden omdat de touringcars zijn uitgerust met een anti-blokkeersysteem voor de remmen. Bij de reddingswerkzaamheden waren 140 hulpverleners betrokken, er werden vijf helikopters ingezet.

De bussen waren gecharterd door reisorganisatie Solmar in Eindhoven. De passagiers komen uit Den Bosch, Nederweert, Eindhoven en Enschede. In de voorste bus zaten volgens een woordvoerder van Elvia 35 passagiers, in de tweede 54. “In werd gewekt toen de bus ruw tot stilstand kwam. Mijn dochter kwam door de schok onder een stoel terecht. Iedereen huilde”, zegt een niet-gewonden passagier.

Een woordvoerder van het crisiscentrum in Valence sluit niet uit dat ook mist een rol heeft gespeeld. “Gisteren was een zeer warme dag, dus de bodem was sterk verwarmd. Dan kan mist ontstaan.” Daarnaast zijn volgens haar moeheid en een te hoge snelheid de enig mogelijke oorzaken, want “het was een recht stuk weg en er was niet veel verkeer.”

De verzekeringsmaatschappij Elvia heeft vanmorgen een speciaal telefoonnummer geopend waar familieleden informatie konden vragen. Volgens een woordvoerder werd daar druk gebruik van gemaakt. De directie van reisorganisatie Solmar heeft de chauffeurs opgedragen de passagiers naar huis te laten bellen om familieleden op de hoogte te brengen van de situatie.

In het opvangcentrum in Savasse ontstond enkele uren na het ongeval discussie over de vraag of men gezamenlijk terug zou keren naar Nederland. Enkele passagiers gaven te kennen de reis te willen voortzetten. Anderen verklaarden voor de radio de vakantie te zullen afbreken, maar wilden niet per bus terugkeren en eisten vervangend vervoer. De reisorganisatie heeft direct laten weten de kosten van de mislukte vakantie te zullen vergoeden.