Geen nieuw onderzoek 'sekskelders'

ASSEN, 21 JULI. Justitie zal geen nieuw onderzoek verrichten naar de aanwezigheid van sekskelders onder basisschool de Dreef in Emmer Compascuum. De rechtbank in Assen heeft vanochtend in kort geding de eis afgewezen van acht ouderparen die een nieuw onderzoek wilden.

De ouders eisten het onderzoek, omdat ze menen dat hun kinderen door leerkrachten seksueel misbruikt zijn in ruimten onder de school. Een eerder onderzoek door politie en justitie leverde echter geen spoor van bewijs op van sekskelders, maar de ouders zeggen dat er nooit goed is gezocht.

In oktober vorig jaar deden de ouders van zeven kinderen, in de leeftijd van vier tot twaalf jaar, al aangifte. Vorige zomer kwam de school al in opspraak wegens misbruik, maar toen waren de vermeende daders oudere kinderen.

In een soortgelijke zaak in Limburg bepaalde de rechter vorige week dat twee leraressen op basisschool St. Lambertus in Oirsbeek niet schuldig zijn aan seksueel misbruik noch aan mishandeling van kleuters. Ook daar had een groep van zes ouderparen aangifte gedaan tegen twee leraressen. Zij overwegen nu in hoger beroep te gaan tegen de beslissing van de Maastrichtse rechter. De leraressen zouden de kleuters hebben misbruikt in sekskelders onder de school en hen hebben meegevoerd naar boerderijen in Duitsland alwaar zij ook zouden zijn misbruikt. Uit beide onderzoeken bleek dat dit onwaar is.

Een woordvoerder van de rechtbank in Maastricht waarschuwde al dat de authenticiteit van verklaringen in gevaar komt als ouders zich groeperen.

Op de St. Lambertusschool zou hooguit sprake zijn geweest van een “slecht pedagogisch klimaat”, zo stelden twee onderzoekscommissies. De St. Lambertus school is “te prestatiegericht, de omgang met kinderen is te strak, leraren kunnen zich te weinig inleven in de psyche van het kind”, aldus de onderzoekers.

De directeur vertrekt naar een andere school en er wordt een opvolger aangetrokken die het pedagogische klimaat moet verbeteren. Verder gaan de twee ten onrechte beschuldige leraressen lesgeven op andere scholen in de omgeving. “Er is te veel gepasseerd om hen nog langer in Oirsbeek te laten werken”, zo verklaarde schoolbestuurder M. Hissel hun vertrek.