'Onze school was vogelvrij'

Justitie vervolgt twee leraren van basisschool St. Lambertus niet. Klachten van ouders over ontucht zijn ongegrond.

Hoe voelen de leraren zich, nu blijkt dat de beschuldigingen onwaar waren?

Bestuurder M. Hissel: “We zijn opgelucht en blij. Wij waren sinds kort al overtuigd dat de aantijgingen over seksueel misbruik onwaar waren, maar ook voor mishandeling worden de twee leraressen nu niet vervolgd. Ze hebben wel een of twee keer monden van 'lastige' kleuters dichtgeplakt, maar zijn er onmiddellijk op aangesproken door collega's. Daarna is het nooit meer gebeurd. De twee leraressen, die ook van seksueel misbruik beschuldigd waren, hebben hier zwaar onder geleden. Ze zijn voor het leven beschadigd en ze kunnen niet meer lesgeven in Oirsbeek. Daarvoor is te veel gepasseerd. Eén ervan zou ik gerust als 'gebroken' omschrijven. Het is verschrikkelijk om van zoiets te worden beticht als het niet waar is. Ook de andere leraren wachtten elke dag op de volgende aantijging. Onze leraren waren vogelvrij.”

Hoe kan het zover komen dat ouders over sekskelders beginnen?

Hissel: “Ik heb geen verklaring voor hun aantijgingen. De Duitse boerderijen waar kinderen zouden zijn misbruikt, blijken niet eens te bestaan. Aanvankelijk schrokken we van bizarre klachten, zoals het verhaal over sekskelders onder de school. We namen dat zo serieus dat we overwogen opgravingen te doen. Maar bij justitie bleek dat de ouders het hadden verzonnen.”

Jurist J. Frissen van de vereniging van katholieke besturen vult aan: “We moeten voorzichtig zijn, maar de beschuldigingen liggen in de sfeer van de ouders.”

Kan een school klachten over ontucht naast zich neerlegen?

Hissel: “Nee. Ik heb van meet af aan gezegd: we moeten dit grondig onderzoeken. Eén slachtoffer zou al te veel zijn en er zijn natuurlijk scholen waar een leraar die al 36 jaar in dienst was, kinderporno bleek te vervaardigen. Misschien schieten we door, maar we scharen ons nu in het lange rijtje: veel aantijgingen maar uiteindelijk weinig feiten. Zoals Lancée op Schiermonnikoog.”

Wat gaat u doen om het pedagogische klimaat te verbeteren?

Hissel: “Dat is een serieus punt van zorg. Er komt een nieuwe directeur, die ervoor moet zorgen dat de leraren zich beter inleven in de psyche van de kinderen. De omgang met leerlingen moet minder strak. Alle ramen en deuren moeten ook open - de relatie met ouders moet beter.”

Geloofde iedereen in het dorp de ouders die de beschuldigingen uitten?

Hissel: “Nee, 95 procent van het dorp - met 4.000 inwoners - stond achter ons. Er zijn twee kampen ontstaan: de zes ouderparen, die hun beschuldigingen nog niet hebben ingetrokken, tegenover de rest.

We gaan nu met de ouders praten om hen te vragen hiermee op te houden. Als zij dat niet doen, vragen wij ons als bestuur af of hun kinderen op één van onze vier scholen kunnen blijven.''