Dit is een artikel uit het NRC-archief

Verzekeraars

Zwarte doos in auto voor privé gereden kilometers

DEN HAAG, 1 JULI. Chauffeurs met een auto van de zaak zullen daarin een zogeheten zwarte doos gemonteerd krijgen, die aangeeft hoeveel ze voor privé-doeleinden rijden en hoeveel voor hun werk. Hiermee zal het mogelijk worden mensen die weinig voor zichzelf op pad zijn minder belasting te laten betalen, terwijl degenen die de auto veel voor privé-gebruik inzetten juist meer aan de fiscus zullen moeten afdragen.

Dat is een onderdeel van het akkoord over de herziening van het belastingstelsel dat de fractiespecialisten van PvdA, VVD en D66 vorige week hebben gesloten. Doel van de maatregel, die in 2001 wordt ingevoerd, is het privé-gebruik van de auto van de zaak af te remmen. Zo'n 30 procent van de mobiliteit in Nederland betreft woon-werkverkeer en ander zakelijk verkeer.

Het is de bedoeling in plaats van de huidige bijtelling van 20 of 24 procent van de cataloguswaarde van de auto bij het inkomen, ongeacht de aard van de gereden kilometers, een heffing in te voeren die uitgaat van het werkelijke aantal gereden privé-kilometers.

Dankzij nieuwe technieken is het mogelijk de privé-kilometers te registreren via een zwarte doos die als een soort boordcomputer in de auto wordt ingebouwd. Het ministerie van Verkeer en Waterstaat meldt dat er intussen al ruimschoots is geëxperimenteerd met deze techniek. Nog niet duidelijk is echter hoe de zwarte doos fraudebestendig gemaakt kan worden.

Autoverzekeraars zeggen niet te verwachten dat de nieuwe opzet veel consequenties zal hebben de verzekering. Voor hen is vooral van belang hoeveel kilometers er worden gereden in verband met het risico en de premies, en niet de aard van die kilometers.