'Zinloos geweld' kost weer een leven in hoofdstad

AMSTERDAM, 30 JUNI. Een 49-jarige man uit Amsterdam is zaterdag overleden aan de gevolgen van een klap door een onbekende man. De dader gaf hem donderdagnacht in de omgeving van de Korte Leidsedwarsstraat op straat een klap tegen zijn hoofd. Twee dagen later overleed hij aan zijn hersenletsel.

De politie vermoedt dat er tussen de dader en het slachtoffer “een kleine irritatie” is ontstaan. De dader sloeg het slachtoffer met één klap tegen de grond. Een 30-jarige vriend van het slachtoffer kreeg ook klappen en liep een hersenschudding op.

De dader is nog voortvluchtig. Hij bevond zich in gezelschap van een aantal mannen en een of meerdere vrouwen. De politie startte na de mishandeling met een team rechercheurs een onderzoek. Volgens de politie ontbreekt nog voldoende informatie om deze zaak te vergelijken met bijvoorbeeld de moorden tijdens uitgaansavonden op Joes Kloppenburg in Amsterdam en Meindert Tjoelker in Leeuwarden.

Amsterdam staat bovenaan de top-25 van geweldsmisdrijven in Nederland. Dat staat deze week in SEC, het tijdschrift over samenleving en criminaliteitspreventie van het ministerie van justitie. De cijfers zijn gebaseerd op getallen van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en laten zien dat Amsterdam absoluut gezien het grootste aantal geweldsmisdrijven kent, namelijk 9490, dat is 149 op de 10.000 inwoners.

De cijfers van het CBS over 1996 afgezet tegenover die van 1991 laten zien dat er zich landelijk een stijging van geweldsmisdrijven heeft voorgedaan. Het aantal geweldsdelicten is met ruim 25 procent toegenomen, van 39 per 10.000 inwoners van tien jaar en ouder naar 49 per 10.000 inwoners. Uit de cijfers van het CBS blijkt verder dat het grootste deel van de geweldsdelicten voor rekening komt van meerderjarige daders. In 1995 werd 17 procent van de geweldsmisdrijven door minderjarigen gepleegd.