Wimbledon-winnaar weigert te filosoferen over herhaling van triomf uit '96; Krajicek groeit in rol van favoriet

LONDEN, 30 JUNI. Pas drie wedstrijden heeft Richard Krajicek tot dusverre gespeeld op Wimbledon, maar in Londen wordt nu al openlijk gezinspeeld op een herhaling van zijn kunststukje van twee jaar geleden. Zelf blijft hij nuchter en bescheiden (“Ik leef van wedstrijd tot wedstrijd”), al ontkwam de voormalige kampioen gisteren na zijn overwinning op Nicolas Kiefer (6-4, 7-6 en 7-6) niet aan de conclusie dat hij “hier nog voor leuke dingen kan gaan zorgen”.

Andre Agassi gaf donderdag het startsein voor de lofzang op Krajicek door de Nederlander aan te prijzen als de tennisser waarop hij zijn geld zou zetten voor de eindzege. Veel levert die weddenschap overigens niet meer op, want bij de bookmakers moet de nummer negen van de plaatsingslijst slechts titelverdediger Pete Sampras boven zich dulden. Bijval kreeg Agassi de afgelopen dagen van de Engelse en de Amerikaanse pers, die nog niet vergeten zijn hoe Krajicek twee jaar terug in de kwartfinales Sampras van de baan joeg in een demonstratie van macht en souplesse.

Het optimisme is ditmaal vooral ingegeven door het feit dat Krajicek samen met Goran Ivanisevic de enig overgebleven geplaatste speler is in de onderste helft van het speelschema. Bovendien kan Krajicek na ruim een week indrukwekkende cijfers overleggen. In drie partijen stond hij tot dusverre slechts één set af, in de openingsronde tegen de Nieuw-Zeelandse grasspecialist Brett Steven, en gunde hij zijn tegenstanders slechts vier breekpunten.

Verder boezemt zijn opslag veel ontzag in. Met 66 aces bezet Crackerjack - sinds twee jaar zijn bijnaam in Londen - na drie speelronden de derde plaats op de ranglijst, achter de Kroaat Ivanisevic (89) en de Australiër Mark Philippoussis (81) die beiden één set langer op de baan stonden. Sampras volgt Krajicek op de voet, met 65 aces bijeengeslagen in slechts negen sets.

Tegen Kiefer kwam Krajicek gisteren tot 26 directe punten en was zijn opslag weer als vanouds verwoestend hard. Met een ongekend hoog rendement van 96 procent op zijn eerste service - dat in de derde set zelfs opliep tot honderd procent - gaf hij zijn even talentvolle als wispelturige opponent geen schijn van kans. “Mijn service hield me vandaag op de been”, erkende Krajicek na zijn zege op de Duitser, die in de afgelopen maanden opklom naar de 21ste plaats op de wereldranglijst.

Tegenover de formidabele opslag stond Krajiceks belabberde return. Twee jaar geleden koppelde hij zijn machtige opslag aan een weergaloze backhandreturn. Het was die combinatie die hem op zondag 7 juli 1996 uiteindelijk de titel opleverde. In het duel met Kiefer, dat zaterdag begon en wegens de regen pas gisteren kon worden beëindigd, grossierde Krajicek echter in afzwaaiers en misslagen. Reden waarom hij na afloop de belofte deed om vandaag, voorafgaand aan zijn duel met de Zuid-Afrikaan Wayne Ferreira, extra aandacht te besteden aan dat onderdeel.

In zijn voordeel sprak dat Krajicek gisteren op de beslissende momenten, in de tiebreak van de tweede en derde set, plotseling wel kon vertrouwen op zijn return. Genoegdoening vond hij bovendien in de constatering dat hij op gras moeilijk te breken is. “Als ik mijn serve-and-volleyspel scherp speel, kan ik ondanks een mindere return toch nog in drie sets winnen.”

Een ander mogelijk obstakel voor Krajicek in zijn poging de machtsgreep van 1996 te herhalen is zijn fragiele linkerknie. Ruim een week geleden gaf hij bij het grastoernooi in Rosmalen uit voorzorg op wegens pijnscheuten in het gekwetste gewricht. Na Wimbledon zou hij zich mogelijk aan een operatie wagen, zei hij in Rosmalen. Maar gisteren stelde hij een ingreep uit tot het einde van het jaar.

Krajicek liet afgelopen weekeinde zijn fysiotherapeut, de Rotterdammer Jan Naaktgeboren, overkomen naar Londen. Veel kon Naaktgeboren niet uitrichten, want Krajicek ondervindt naar eigen zeggen tot dusverre weinig hinder van zijn sluimerende blessure. “Maar als ik uitglij of een verkeerde beweging maak, kan de meniscus op slot schieten.” Bang om te vallen is Krajicek niet. “Als ik val, dan val ik maar. Het is niet het einde van de wereld.”

Angst is een slechte raadgever, beseft de vaandeldrager van het Nederlandse tennis, die op 26-jarige leeftijd een steeds volwassener indruk begint te maken. In maart werd Krajicek vader van een dochter en de vraag die zich gisteren opdrong was in hoeverre het vaderschap hem in mentaal opzicht heeft veranderd. Het antwoord liet zich raden. “Buiten de baan heb ik plotseling een ander leven dan voorheen, maar op de baan wil ik nog steeds even graag winnen.”

Krajicek zag vorige week op de televisie met stijgende verbazing hoe het Nederlands elftal bij het WK voetbal een 2-0 voorsprong uit handen gaf in het afsluitende groepsduel tegen Mexico (2-2). “Zoiets zal mij niet overkomen”, sprak hij zichtbaar geïrriteerd over het lamlendige optreden van de voetballers. “Wie wereldkampioen wil worden, moet zich ook zo gedragen.”

Zelf erkende Krajicek gisteren het resterende speelschema van Wimbledon al uit zijn hoofd te kennen. In tegenstelling tot vele anderen weigerde hij openlijk te filosoferen over een herhaling van zijn triomf uit 1996. “Ik laat mij niet gek maken. Ferreira zal niet onder de indruk zijn van mijn spel. Bovendien staat hij niet zomaar in de vierde ronde.”

    • Mark Hoogstad