Wilskracht en fortuin redden Duitsers

ROTTERDAM, 30 JUNI. Nog genânter dan hun spel was de reactie van de Duitsers op hun zeer gelukkige zege op Mexico (2-1). Bondscoach Berti Vogts had zich tijdens de wedstrijd in de tweede ronde zichtbaar groen en geel geërgerd aan zijn ploeg, maar na afloop deelde hij gisteren in Montpellier louter complimenten uit. De voormalige rechtsback loofde zijn spelers voor de manier waarop ze “in deze enorme hitte” hadden teruggevochten na een achterstand.

Maar meer dan de eeuwige Duitse wilskracht hielp gisteren het grote geluk de regerend Europees kampioen. Meteen na de 0-1, vlak na rust gescoord door de blonde Luis Hernandez, was Duitsland rijp voor de genadeklap. De ploeg van Vogts gaf de tegenstander alle gelegenheid te voetballen. Het was toen invaller Jesus Arellano die in de 61ste minuut het tweede Mexicaanse doelpunt leek te gaan maken. Hij mocht dwars door de Duitse defensie lopen. In een poging de bal weg te werken schoot verdediger Lothar Matthäus de bal op de paal. Hernandez kreeg in het vervolg een nog grotere kans, maar hij schoof in vrijstaande positie de bal knullig in de handen van de Duitse doelman Andreas Köpke.

De opgeluchte Vogts noemde zijn keeper zeer overdreven “van wereldklasse”. Köpke, die tegen Joegoslavië fiks had geblunderd, maakte gisteren een onzekere indruk. Zo verwerkte hij na een kwartier een schot van veertig meter van Marcelino Bernal als een beginneling en had de doelman het fortuin dat ploeggenoot Markus Babbel als eerste bij de rebound was. Ook in de tweede helft deed Köpke rare dingen. Na afloop klaagde hij dat de zon in zijn gezicht had geschenen. Alle blunders werden Köpke na de winst snel vergeven.

Een blunder van de Mexicaan Raul Rodrigo Lara bracht Duitsland terug in de wedstrijd. De verdediger liet in de 75ste minuut een voorzet van Dietmar Hamann door de benen glippen en achter hem stond Jürgen Klinsmann klaar om de gelijkmaker in te schieten. Mexico was geknakt en de Duitsers roken hun kans. Elf minuten na de 1-1 sloegen ze toe. Invaller Ulf Kirsten gaf voor en Oliver Bierhoff zorgde met zijn specialiteit, een kopbal, voor de winnende goal.

Bierhoff wilde na afloop niets weten van een matige prestatie van zijn ploeg en noemde de overwinning dik verdiend. Net zoals zijn ploeggenoten verwees de spits naar de eerste helft die Duitsland zou hebben beheerst. De werkelijkheid was anders.

Beide ploegen waren voor rust aan elkaar gewaagd. Bierhoff was dichtbij een doelpunt met een bal op de lat, maar ook Mexico had een levensgrote kans. Köpke stopte het schot van Francisco Palencia met zijn voet. De euforische Bierhoff noemde speciaal Kirsten die de beslissende voorzet had gegeven. “Ik wil hem bedanken omdat hij als topscorer van de Bundesliga zich in zijn rol als invaller schikt.”

Vogts gebruikte bij het WK bijna al zijn spelers. De coach is zoekende naar de best mogelijke samenstelling. Duitsland heeft met een gemiddelde van 29,7 jaar de meest ervaren selectie in Frankrijk, maar is een vastgeroeste ploeg. Vele spelers zijn uit vorm. Na de poulewedstrijd tegen Joegoslavië, die ternauwernood een gelijkspel opleverde, kwam de selectie in crisisberaad bijeen. Vogts was daar niet bij. Hij had gisteren de pech dat zijn beste mandekker Jürgen Kohler vlak voor de aftrap met een kuitblessure moest afhaken. En zo zat Kohler even later op de bank naast andere coryfeeën als Möller, Thon en Kirsten. Andreas Möller mocht later invallen, maar liet toen zien dat hij terecht geen basisplaats heeft. De 37-jarige Lothar Matthäus stond er tegen Mexico ten koste van een andere dertiger, Olaf Thon, wel in en speelde als een van de weinigen zeer gedegen.

Maar Duitsland staat wel in de kwartfinale. Daarin zal het zaterdagavond tegen Kroatië of Roemenië spelen. Het wordt de honderdste interland van Berti Vogts als bondscoach. Nu ze het tegen Mexico toch nog hebben gered, blaken de Duitsers weer van zelfvertrouwen. Ze rekenen op hun wilskracht en heimelijk ook weer op het nodige geluk.

“Ik moet de ploeg nog zien die ons kan verslaan”, zei aanvoerder Klinsmann na afloop in Montpellier. “Oké, we zullen nooit zo mooi spelen als Brazilië, maar we hebben onze eigen kwaliteiten. Daar moeten we in geloven. We moeten tempo maken en via de zijkanten aanvallen. Dan zijn we heel moeilijk te verslaan.” Vogts: “We zullen nog beter worden. We willen nog niet naar huis.”