Tekort aan kopers op Damrak

AMSTERDAM, 30 JUNI. De Europese beurzen namen vanochtend een afwachtende houding aan en de Amsterdamse effectenbeurs was daarop geen uitzondering. De AEX-index had tegen het middaguur een minieme stijging geboekt van 1,53 punten tot 1199,39.

Met name Wall Street krijgt de schuld van de lage omzetten op de verscheidene beurzen. De Amerikaanse beurs leek gisteren voor een opkikker te zorgen, maar zakte tegen het slot tot onder de 9000-grens terug. “Wall Street moet de motor zijn voor Europa, op eigen kracht gaat het niet”, aldus een handelaar vanochtend. Beleggers die aan het eind van het eerste halfjaar hun posities willen verkleinen zorgden voor wat aanbod, terwijl kopers nauwelijks waren te vinden.

De omzetten op het Damrak waren over het algemeen zeer gering. Een uitzondering vormde de veelgevraagde nieuwkomer TNT Post Groep (TPG), die 0,80 aantrok tot 50,90 gulden. Daarmee behoorde het gisteren geïntroduceerde fonds, nu afgescheiden van KPN, tot de kleine groep stijgers. Het oude zusje KPN Telecom verloor twee kwartjes waardoor het op 77,10 gulden uitkwam.

Philips moest 2,20 inleveren op 168,90 gulden en Unilever, voor de tweede achtereenvolgende dag in de min, zelfs 3,50 op 162,70 gulden. Heineken raakte 1,20 kwijt op 78,80 gulden. Automatiseerder Baan was relatief gezien de grootste verliezer met een teruggang van 3 gulden naar 74,90, een verlaging van het koerspeil met bijna 4 procent. Enkele fondsen deden hun best de boel wat meer in balans te brengen. Zo steeg verzekeraar Aegon 4,40 naar 174,20 gulden.

Op de lokale markt behoorde Flexovit tot de grotere stijgers. De slijpschijvenfabrikant ziet zich geconfronteerd met een vijandig bod op zijn aandelen door Diamond Tools, ter hoogte van 26,50 gulden. Het aandeel van het bedrijf uit Eibergen ging omhoog met 2,60 of ruim 11 procent naar 25,70 gulden.

Een andere hardloper was Free Record Shop. De detailhandelsketen in cd's ging 5,60 vooruit naar 51,80 gulden.

NEW YORK Wall Street is de week gisteren voortvarend begonnen. De aandelenkoersen schoten na opening scherp omhoog tot boven de psychologische barrière van 9000 punten. Vooral de technologiefondsen stuwden de koersen op de elektronische Nasdaq-beurs omhoog, waarbij met name Microsoft en Netscape goed in de markt lagen.

De Dow-Jones index bereikte gisteren een top van 9051 punten, maar winstnemingen en verkoopprogramma's drukten de winst tot 52,82 punten op een slot van 8997,36 punten.

TOKIO De aandelenmarkt in Tokio lijkt er vertrouwen in te hebben dat de plannen die Japan heeft voor de sanering van zijn bankwezen zullen werken. De Nikkei-index steeg met 464,54 punten (3 procent) tot 15.830,27. Het is het hoogste slot van de beurs sinds ruim een maand.

Behalve de saneringsplannen van de financiële sector - de kern van de economische problemen van het land - zorgden ook uitgelekte belastingplannen voor positief nieuws. Volgens een hoge ambtenaar zou de regering een permanente verlaging van de inkomstenbelasting overwegen.