Selectie; Televisie

ACTUALITEITEN

Nova. Problemen in de kabinetsformatie naar aanleiding van de stijgende prijzen van medicijnen. Ook de opening overmorgen van het nieuwe vliegveld in zee van Hongkong. Nergens ter wereld werd als op het oude vliegveld zo laag en tussen torenflats aangevlogen. Ned.3, 22.33-23.03u.

DOCUMENTAIRES

37°. Sommige mensen gaan naar Mallorca om geld te verdienen, zoals Sabine Stankowitz, die haar spaargeld opmaakte om op goed geluk naar Mallorca te vertrekken. Anderen hebben een duidelijker voorstelling van het leven op Mallorca en begonnen een eigen zaak. Duitsl.2, 22.15-22.45u.

De achtbaan. Eerste van acht uitzendingen waarin een nieuwe generatie programmamakers in de gelegenheid wordt gesteld te experimenteren binnen een televisie-genre. Vanavond een documentaire over de wijze waarop in Nederland wordt omgesprongen met persoonsgegevens. Ned.1, 23.37-0.02u.

The Porsche story. Coureur Alain De Cadenet neemt plaats in een aantal klassieke Porsches en doet de historie van het merk uit de doeken. Discovery, 0.00-1.00u.

DRAMA

Lady Chatterley. Slot van een tweeluik naar de roman van D.H. Lawrence Lady Chatterley's lover. Ned.3, 20.10-22.00u.

AMUSEMENT

De cirkel rond met Michael Palin. Michael Palin maakt een tocht van 80.000 kilometer langs de rand van de Stille Oceaan. Hij vertrekt vanaf een eilandje dat precies op de datumgrens, tussen Alaska en Rusland ligt. Gisteren besproken. Ned.1, 22.00-22.56u.

Bij Violet. Eerste aflevering van een serie praatprogramma's met bekende en onbekende Nederlanders over hun fascinaties. Vanavond oud-judokampioen Anton Geesink en Inge Mans die haar leven aan verstandelijk gehandicapten wijdt. Ned.1, 22.56-23.37u.

FILM

Dark Wind (Errol Morris, 1991, VS). Mede door Robert Redford geproduceerd speelfilmdebuut van documentairemaker Morris (The Thin Blue Line en de openingsfilm van het laatste Amsterdamse documentairefestival: Fast, Cheap & out of Control) is trouwe verfilming van Tony Hillermans policier (uit 1982) over indiaanse rechercheur die delicten onderzoekt in reservaat voor Navajo- en Hopi-indianen. RTL5, 20.30-22.30u., met reclame.

Alive (Frank Marshall, 1993, VS). De gruwelijke historie van de rugby-spelers die zich, nadat hun vliegtuig in 1972 in het Andesgebergte was neergestort, in leven hielden met de bevroren lijken van hun medepassagiers, stond model voor rampenfilm vol potsierlijk pathos. SBS6, 20.30-23.00u., onderbroken door reclame.

The Money Pit (Richard Benjamin, 1986, VS). Teleurstellende remake van klassieke verbouwingskomedie Mr. Blandings Builds His Dreamhouse (1948). Tom Hanks en Shelley Long kopen landhuis dat een krot blijkt. Restauratie en jaloezie op gemeenschappelijke vriend Alexander Godunov leiden tot huwelijkscrisis. BBC1, 21.00-22.30u.

Maximum Overdrive (Stephen King, 1986, VS). Regiedebuut van griezelauteur King, naar zijn vroege korte verhaal 'Trucks', over bloeddorstige apparaten (bruggen, elektrische messen, vrachtwagens) die hun eigenaren terroriseren. Biedt confrontatie met afgehakte ledematen e.d. Veronica, 21.05-22.50u., met reclame.

Harlem Nights (Eddie Murphy, 1989, VS). Eddie Murphy was producent, regisseur, scenarioschrijver en hoofdrolspeler van gangsterfilm die spannend noch grappig is. In het Harlem van de jaren dertig wordt de nachtclub van Richard Pryor belaagd door corrupte blanken. BBC1, 23.30-1.15u.

. Take the Money and Run (Woody Allen, 1969, VS). Eerste film met Woody Allen als hoofdrolspeler, regisseur en scenarist is een uitgelaten klucht die een quasi-documentaire portret biedt van de beklagenswaardige crimineel Virgil Starkwell. BBC1, 1.15-2.45u.

The Man Who Came to Dinner (William Keighley, 1941, VS). Weldadig cynische dialogen kenmerken verfilming van op theatercriticus Alexander Woolcott geïnspireerd toneelstuk van George Kaufman en Moss Hart. Tijdelijk aan rolstoel gekluisterde Monty Woolley terroriseert gezin van Billie Burk. Ook met Bette Davis, Jimmy Durante (als Harpo Marx) en Reginald Gardiner (als Noel Coward). Duitsl.1, 1.20-3.10u., zwart-wit, nagesynchroniseerd.

Topper (Norman Z. McLeod, 1937, VS). Plezierige bovennatuurlijke klucht waarin Cary Grant en Constance Bennett als geesten de verlegen zakenman Roland Young plagen. Leverde twee vervolgfilms en een tv-serie op. Morgen, Duitsl.2, 9.03-10.35u., zwart-wit, nagesynchroniseerd.

The Man from Morocco (Max Greene, 1944, Engeland). Propagandistisch oorlogsdrama. Leden van internationale brigade ontsnappen met vitale informatie aan het Vichy-regime en zetten koers naar Londen. Morgen, BBC2, 11.35-13.30u., zwart-wit.