Rechter vonnist levenslang voor moord Franse toerist

BREDA, 30 JUNI. De rechtbank in Breda heeft gisteren de 34-jarige K.S. veroordeeld tot levenslange gevangenisstraf wegens de moord op de 23-jarige Franse toerist Didier Beneforti en een reeks gewelddadige overvallen. Het vonnis van de rechtbank is gelijk aan de eis van de officier van justitie.

Beneforti en zijn 19-jarige vriendin Cathy Gilgemann werden in de nacht van 13 op 14 september verrast door vier mannen, terwijl zij in hun auto op een parkeerplaats op de snelweg nabij Breda lagen te slapen. De overvallers ontvoerden de Fransen en schoten Beneforti korte tijd later op een parkeerplaats met zeven kogels dood. Volgens de rechtbank is S. de schutter geweest.

De daders namen de vriendin van het slachtoffer mee naar een woning in Tilburg, waar zij bij herhaling door meerdere daders is verkracht. In de woning was een vijfde handlanger aanwezig. De vrouw is twee dagen later doodgeschoten langs de snelweg in België gevonden. S. en medeverdachte D.T. zullen zich in België voor haar dood, en mogelijk ook voor daaraan voorafgaande in België gepleegde verkrachtingen, moeten verantwoorden.

De rechtbank veroordeelde de vier mededaders van S. tot acht, negen, elf en dertien jaar (eisen respectievelijk tien, tien, twaalf en wederom tien jaar). In het laatste geval, waarbij het gaat om de eigenaar van de Tilburgse woning, verdachte A. Al B., vond de rechtbank de geëiste straf van tien jaar te laag.

De rechtbank verklaarde bewezen dat S. de vastgebonden Beneforti uit de auto heeft getrokken en hem heeft geliquideerd. De rechtbank: “Het meisje heeft er getuige van moeten zijn dat haar vriend uit de auto werd gesleurd en omgebracht”. In de Tilburgse woning is ook Gilgemann vastgebonden. Volgens de rechtbank is de ontvoering en gijzeling voor de vrouw “een zeer zware beproeving” geweest, te meer omdat daar “de afschuwwekkende moord” op haar vriend aan voorafging. Het college stelde vast dat S. “geen afstand van zijn daden heeft genomen”.

Vóór en na de moorden op het jonge Franse paar pleegden S. en de zijnen een serie gewelddadige roofovervallen in Amsterdam. De politie kon de vijf daders door een gelukkige samenloop van omstandigheden vrij snel na de misdrijven arresteren. Een van hen sloeg tijdens verhoren door over de moorden op het Franse paar.(ANP)