Peking noemt bezoek Clinton volledig succes

SHANGHAI, 3O JUNI. Hoewel de Amerikaanse president Clinton nog in het land rondreist, heeft de Chinese regering zijn bezoek al als “een volledig succes” bestempeld. Verwijzend naar onder andere de top van afgelopen zaterdag in Peking tussen Clinton en de Chinese president Jiang Zemin, en de akkoorden die daarbij zijn getekend, verklaarde een woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken vanochtend dat het staatsbezoek van Clinton heeft bijgedragen aan verdieping van het Amerikaanse begrip voor China, en dat beide landen daarvan de vruchten zullen plukken.

“Dankzij de inspanningen van beide kanten is het bezoek van president Clinton een volledig succes geworden”, aldus de woordvoerder.

Tijdens de top in Peking van afgelopen zaterdag heeft Clinton president Jiang de verzekering gegeven dat de Verenigde Staten niet uit zijn op onafhankelijkheid van Taiwan. De VS zijn geen voorstander van een model van 'Twee China's' of van 'Een Taiwan, een China'. Taiwan kan niet toetreden tot enige internationale organisatie waarvan alleen soevereine staten lid kunnen zijn, aldus Clinton.

Dat de Amerikaanse president zich, voor de eerste maal, zo expliciet heeft uitgesproken over zijn visie op Taiwan in zijn onderhoud met Jiang, vertelde Clinton vanochtend zelf tijdens een ronde-tafeldiscussie in de havenplaats Shanghai. China beschouwt Taiwan als een afvallige provincie. In de aanloop tot het staatsbezoek van Clinton heeft China er bij Washington op aangedrongen een nieuw gezamenlijk communiqué op te stellen, waarin de Amerikaanse positie ten aanzien van de status van Taiwan nog eens wordt vastgelegd, maar de Verenigde Staten wilden daar niet op ingaan. “Ik geloof dat we een consistent beleid voeren” ten aanzien van Taiwan, aldus president Clinton vanochtend. Hij herhaalde dat de VS voorstander zijn van “een vreedzame hereniging” tussen Taiwan en het Chinese vasteland.

Bij het bezoek aan Shanghai ligt het accent op economische onderwerpen. Maar vanochtend maakte Clinton ook opnieuw gebruik van de mogelijkheid om zijn visie over onder andere mensenrechten en de Chinees-Amerikaanse relatie voor een breder publiek toe te lichten. Dat gebeurde eerder via de rechtstreekse uitzending voor de Chinese staatstelevisie van zijn persconferentie met president Jiang en door de uitzending van een discussiebijeenkomst met studenten van de Universiteit van Peking. Vanochtend was Clinton te gast in de studie van Shanghai Radio 990, waar hij op vragen van luisteraars antwoordde. (AP, Reuters)