OR daagt HMG-top voor de rechter

HILVERSUM, 30 JUNI. De ondernemingsraad (OR) van de Holland Media Groep (HMG) sleept president-directeur P. Porsius voor de rechter. De OR eist donderdag voor de ondernemingskamer van het gerechtshof in Amsterdam dat Porsius stopt met de uitvoering van HMG 2000, zijn saneringsplan voor RTL 4, 5 en Veronica.

Volgens OR-woordvoerder J. Stalenburg bood een gesprek met Porsius gisteren geen uitkomst. “We verschillen principieel van mening over de interpretatie van de Wet op ondernemingsraden.”

De raad vindt dat Porsius diverse maatregelen heeft genomen die gezien kunnen worden als onderdeel van het reorganisatieplan HMG 2000, een doelstelling waarover de OR nog advies moet uitbrengen. “Dan hebben we het over personele mutaties en wijzigingen in de organisatie waardoor contracten niet verlengd worden”, aldus Stalenburg. De ondernemingsraad is van oordeel dat die in elk geval moeten worden teruggedraaid.

Drie weken geleden werd bekend dat Porsius 220 van de 660 banen bij HMG wilde schrappen. Dat moest in twee jaar gebeuren en een besparing van 41 miljoen gulden opleveren. De wins van de commerciële zenders bedroeg vorig jaar netto zes miljoen gulden. De president-directeur van HMG vindt een winst van 80 miljoen gulden passender en wil dat bedrag in 2000 bereiken.

Een week geleden kregen de bonden de toezegging van Porsius dat er toch geen gedwongen ontslagen komen. Inmiddels had zijn plan tot grote onrust geleid, onder meer omdat Porsius volgens het personeel met het doorvoeren ervan was begonnen voordat hij de OR om advies had gevraagd. (ANP)