Onbekende soldaat VS niet langer onbekend

WASHINGTON, 30 JUNI. Het Pentagon heeft gisteren de identiteit onthuld van een militair in het graf van de onbekende soldaat op het Arlington National Cemetery. Dit blijkt uit een telefoongesprek dat het Pentagon voerde met de familie van helikopterpiloot kapitein Rodney Strobridge, een andere vermiste militair, wiens stoffelijk overschot mogelijk in het graf had kunnen liggen.

DNA-onderzoek toonde aan dat de 'onbekende soldaat' de piloot Michael J. Blassie is. Blassie kwam op 11 mei 1972 op 24-jarige leeftijd in Vietnam om het leven. Zijn stoffelijk overschot werd pas jaren later teruggevonden. Daarbij werden aanwijzingen aangetroffen dat het om Michael Blassie ging, onder meer in de vorm van een parachute en een identificatieplaatje. De identiteit van de gesneuvelde kon met de toenmalige stand van het DNA-onderzoek echter niet met zekerheid worden vastgesteld.In 1984 werd het lichaam bijgezet in het graf van de onbekende soldaat. Minister van Defensie William Cohen besloot vorige maand het graf te openen en een nieuw onderzoek in te stellen op aandringen van de familie Blassie. De familie wilde nog niet reageren zolang de uitslag niet officieel is bevestigd door het Pentagon.

In het graf van de onbekende soldaat liggen ongeïdentificeerde gesneuvelden uit de vier grote oorlogen waaraan de VS deze eeuw deelnamen: de Eerste en de Tweede Wereldoorlog, de Korea-oorlog en de Vietnam-oorlog. Het graf wordt permanent door een erewacht bewaakt. De wisseling van de wacht is een toeristische attractie. (AP)