Nigeria: Annan mag Abiola bezoeken

ABUJA, 30 JUNI. Secretaris-generaal Kofi Annan van de Verenigde Naties en zijn ambtgenoot van het Gemenebest, Emeka Anyaoku, ontmoeten vandaag de nieuwe militaire leider van Nigeria, generaal Abdulsalam Abubakar, en krijgen naar verluidt toestemming om de gevangen politicus en zakenman Moshood Abiola op te zoeken.

Annan en Anyaoku, respectievelijk een Ghanees staatsburger en een Nigeriaan van geboorte, zijn de hoogste buitenlandse bezoekers aan Nigeria sinds de op 8 juni overleden dictator Sani Abacha in november 1995 de schrijver-dissident Ken Saro-Wiwa liet ophangen en het land in een internationaal isolement belandde.

Kofi Annan arriveerde gisteren, enkele uren nadat hij in Wenen had aangekondigd dat hij een “persoonlijke uitnodiging” had ontvangen van Abubakar, voor een “spoedmissie” in Lagos, de zakelijke metropool van Nigeria. Daar sprak hij met zijn collega van het Gemenebest, Anyaoku, die zondag in Lagos arriveerde. Beide mannen hebben vandaag in de federale hoofdstad Abuja een onderhoud met Abubakar.

De gelijktijdige bezoeken van beide topdiplomaten hebben voedsel gegeven aan speculaties dat Nigeria's prominentste politieke gevangene, Moshood Abiola, spoedig in vrijheid wordt gesteld. Een hoge Nigeriaanse regeringsfunctionaris zei vanmorgen dat Annan en Anyaoku de gelegenheid zullen krijgen om Abiola te bezoeken in de zwaar bewaakte villa in Abuja waar hij sinds kort verblijft. Volgens deze zegsman kunnen zij bijdragen aan de onderhandelingen over Abiola's vrijlating. De nieuwe militaire machthebbers in Nigeria zijn daartoe bereid, op voorwaarde dat Abiola zijn aanspraken op het presidentschap, krachtens de uitslag van de door de militairen geannuleerde verkiezingen van 1993, opgeeft.

Voor zijn vertrek uit Wenen verklaarde Annan dat hij “moed had geput” uit de “eerste stappen” die Abubakar na zijn aantreden op 9 juni had gezet. De nieuwe leider heeft sindsdien 30 politieke gevangenen op vrije voeten gesteld, onder wie het voormalige staatshoofd generaal b.d. Olusegun Obasanjo, journalisten, vakbondsleiders, milieuactivisten en ijveraars voor de rechten van de mens. Annan zei: “Ik wil alles doen wat in mijn vermogen ligt om bij te dragen tot bespoediging van een geloofwaardig proces naar een terugkeer van Nigeria tot democratisch burgerbestuur.”

Een speciale adviseur van Abubakar, Wada Nas, heeft maandag openlijk betwijfeld of de nieuwe leider zijn belofte de macht te zullen overdragen aan een burgerregering kan nakomen op de daartoe door zijn voorganger Abacha vastgestelde datum van 1 oktober dit jaar. Nas: “Als we vasthouden aan het oorspronkelijke schema, hoeveel dagen resten ons dan nog tot de voorgenomen presidentsverkiezingen in augustus? Waar zijn de kandidaten? De regering wil de macht op 1 oktober overdragen, maar aan wie?” De vijf toegelaten partijen waren in april overeengekomen om slechts één kandidaat naar voren te schuiven: de eerder deze maand overleden militaire dictator, generaal Abacha. (AFP, AP, Reuters)