Nederland op WK naar kwartfinale

ROTTERDAM, 30 JUNI. Het Nederlands voetbalelftal speelt zaterdag in de kwartfinales van het WK in Frankrijk tegen de winnaar van de wedstrijd Argentinië-Engeland, vanavond in Saint-Etienne. Oranje bereikte de volgende ronde gisteravond door Joegoslavië met 2-1 te verslaan. De wedstrijd Nederland-Argentinië of Nederland-Engeland begint 's middags om half vijf in Marseille.

Edgar Davids maakte het winnende doelpunt in de 92ste minuut toen een verlenging onafwendbaar leek. Nederland, dat vrijwel de hele wedstrijd domineerde, was in de eerste helft door een treffer van Bergkamp op 1-0 gekomen. Verwacht werd dat Oranje het karwei in de tweede helft simpel zou afmaken, maar in plaats daarvan maakte Joegoslavië direct gelijk uit een vrije trap.

Twee minuten later dreigde een afgang voor Nederland toen een overtreding van Stam tegen Jugovic door de Spaanse scheidsrechter met een strafschop werd bestraft. Mijatovic knalde echter centimeters boven het hoofd van doelman Van der Sar tegen de lat. “Daarna geloofden we er niet meer in. Nederland was veel sterker”, zei de Joegoslaaf na afloop.

Bondscoach Hiddink liet in het midden of hij zaterdag in de kwartfinales voor dezelfde opstelling als gisteravond kiest, met Seedorf in plaats van Jonk. “De conservatieve opvatting was vroeger dat je een winnend team niet wijzigt. Ik beschik echter over zestien, zeventien spelers van een gelijkwaardig niveau die ik afhankelijk van de situatie kan inzetten”, aldus Hiddink. Behalve Nederland plaatste ook Duitsland zich gisteren voor de kwartfinale. Het had grote moeite met Mexico, dat kort na rust een 1-0 voorsprong nam en een kans op een tweede, vermoedelijk beslissende, treffer miste. Een fout in de Mexicaanse verdediging stelde Klinsmann in de 75ste minuut in staat gelijk te maken. Elf minuten later kopte Bierhoff de beslissende 2-1 binnen.

Duitsland speelt zaterdagavond tegen de winnaar van het duel Roemenië-Kroatië dat voor vanmiddag op het programma stond. Vrijdagavond speelt Brazilië in de kwartfinales tegen Denemarken; vrijdagmiddag maken Italië en Frankrijk onderling uit wie naar de halve finales doorgaat.