NEDERLAND-JOEGOSLAVIË

Foto: Ada Zwanenburg is eigenaresse van The Temple of Gamble, een kermis-attractie waarmee met grijparmpjes en veel handigheid, knuffelbeertjes en gouden horloges gewonnen kunnen worden. Zo'n spelletje waar je guldens in blíjft gooien, net zolang tot het prijsje blijft hangen. Maar hoe hebberig de mensen daar normaal gesproken ook van worden, de laatste weken blijft het stil. Ada vervloekt het WK. Niet om het voetbal, maar om de slappe tijden die het toernooi veroorzaakt op haar kermis.

Haar collega's leken zich daar gisteren al helemaal bij neer te leggen. Zij sloten om tien voor negen allemaal hun kramen. Ada was de enige die open bleef - samen met de man van de botsautootjes. Want elke klant - er kwamen er twee (ook op de foto) - is welkom. In de tweede helft kwam er helemaal niemand meer en kon Ada zich volledig op de wedstrijd storten. Niet Davids, de maker van de bevrijdende treffer, was volgens haar de man van de wedstrijd, maar Philip Cocu. Om zijn prachtige voorzetten en kopballen - hoewel hij die gisteren helaas een paar keer miste. Toen de wedstrijd afgelopen was, sloot Zwanenburg vliegensvlug haar luiken. Binnen vijf minuten was de uitnodigende tent veranderd in een compleet gesloten vesting. Want hoewel ze het erg leuk vindt voor de plaatselijke jeugd dat het Nederlands elftal wint, over de gewelddadige uitspattingen waarmee die groep zijn vreugde soms op haar nering bekoelt, is ze minder te spreken. “Noord-Holland is de provincie waar het jeugdvandalisme het ergste is van het gehele land.” Ze geeft liever geen gelegenheid. (Foto Friso Spoelstra)