Monsanto koopt zaad Cargill

NEW YORK, 30 JUNI. Het Amerikaanse chemieconcern Monsanto neemt voor 1,4 miljard dollar (2,8 miljard gulden) het merendeel van de zaadbelangen over van de verwerker van landbouwproducten Cargill. Alleen de activiteiten in de VS, Canada en Groot-Brittannië blijven buiten de transactie.

Monsanto richt zich steeds meer op zaad, gewasbeschermingsmiddelen, genetisch gemanipuleerde planten en andere producten voor de landbouw. Het concern heeft ook interesse getoond voor het door Unilever te koop aangeboden zaadbedrijf Plant Breeding. Monsanto boekte vorig jaar een omzet van ruim 9 miljard dollar. Het concern kondigde begin deze maand een fusie aan met American Home Products (AHP). Dat concern is vooral actief op het terrein van de farmacie, maar produceert ook landbouwchemicaliën en levensmiddelen. Samen komen Monsanto en AHP op een omzet van ruim 23 miljard dollar. (KRF)