Licht herstel voor rand, minister blijft optimistisch

JOHANNESBURG, 30 JUNI. De Zuid-Afrikaanse rand heeft zich vandaag enigszins hersteld van de diepe val van de afgelopen dagen. Gisteren zakte de rand naar een historisch dieptepunt ten opzichte van de dollar en Europese valuta. De munteenheid daalde tot meer dan zes tegen de dollar, terwijl het Britse pond voor het eerst boven de tien rand uitkwam. In een reactie verhoogden drie grote banken hun rente met twee procentpunten. Tegen het middaguur had de rand zich hersteld tot 5,87 tegen de dollar.

De koers van de rand daalde in een maand tijd met 20 procent. Eind mei was een dollar nog goed voor vijf rand, gisteren lichtte op de valutamarkt het bordje zes op, om uiteindelijk uit te komen op 6,17 tegen de dollar. Vandaag volgde het herstel, maar analisten verwachten niet dat de munt het gehele verloren gegane terrein kan terugwinnen.

De Standaard Bank, de Eerste Nasionale Bank en Nedcor verhoogden gisteren hun uitleenpercentages van 20,25 procent tot 22,25. De vierde grote bank, ABSA, neemt naar alle waarschijnlijkheid vandaag soortgelijke stappen. De hypotheekrente is niet verhoogd. De banken zagen zich genoodzaakt tot het aanpassen van de rente nadat de Reserve Bank, Zuid-Afrika's centrale bank, afgelopen vrijdag de rente verhoogde van 18,311 naar 20,078 procent.

De aandelenbeurs van Johannesburg daalde sterk in reactie op het waardeverlies van de rand. De index bleef staan op 6,768.2. Eind april, toen alles nog rozegeur en maneschijn leek voor de Zuid-Afrikaanse economie bereikte de beurs een recordhoogte van 8,358.7.

Minister van financiën Trevor Manuel toonde zich gisteren ondanks de val van de rand optimistisch over de economie. Volgens Manuel liggen de oorzaken buiten Zuid-Afrika. “Het wegzakken van de rand is te wijten aan internationale economische onrust. Wat elders gebeurt beïnvloedt onze munteenheid.” De minister zei niet te verwachten dat in Zuid-Afrika een recessie voor de deur staat. “Van recessie is pas sprake na twee achtereenvolgende jaren van negatieve groei. Wij groeien nog steeds, respectievelijk 0,3 en 0,5 procent over de afgelopen jaren . Dat is niet genoeg, maar het is ook niet negatief”, aldus de minister. Ook de Zuid-Afrikaans bankwereld blijft ondanks de zorgen over de dalende rand vooralsnog voorzichtig optimistisch. “Waardevermindering van de rand heeft ook een stimulerend effect', aldus een analist van de Standaard Bank, “de winstgevendheid van de goudindustrie en andere op de export gerichte bedrijfstakken zullen aanzienlijk stijgen.”

    • Lolke van der Heide