Jongeren terroriseren asielzoekers

ZUILICHEM, 30 JUNI. Een Afghaans asielzoekersgezin uit Zuilichem in de Bommelerwaard is gisteren ondergedoken, nadat het de afgelopen weken verschillende malen was bedreigd door een groep jongeren uit het dorp. Het gezin wil een woning elders.

Het gezin, een vrouw met drie kinderen, kreeg eind april in Zuilichem een woning. Vanaf het begin had het te maken met bedreigingen, onder meer met een mes. De vrouw kreeg ook te horen dat ze met haar kinderen niet welkom was. Haar oudste zoon werd traangas in zijn gezicht gespoten. 's Avonds en 's nachts werd er op de deuren en de ramen gebonsd. De vrouw heeft aangifte gedaan bij de politie, die zegt dat het onderzoek wordt bemoeilijkt door het gesloten karakter van de gemeenschap. “Men houdt elkaar de hand boven het hoofd.”

Volgens burgemeester H. Harrewijn zijn de bedreigingen het werk van hangjongeren. Er zijn geen racistische motieven, zegt hij. “Ze veroorzaken ook problemen onder de bevolking van het dorp”, aldus Harrewijn.