Gezin van vier in Amsterdam-Noord dood aangetroffen

AMSTERDAM, 30 JUNI. In een woning in Amsterdam-Noord zijn vanmorgen vroeg vier doden aangetroffen. De politie vermoedt dat het gaat om een Surinaamse 29-jarige vrouw, haar 8-jarige en 2,5-jarige zoontjes en haar 27-jarige vriend. Sectie moet nog definitief uitsluitsel geven over de identiteit.

De vier zijn op een gewelddadige wijze om het leven gekomen. De politie heeft sterke vermoedens dat een van de volwassenen de anderen om het leven heeft gebracht en daarna de hand aan zichzelf heeft geslagen. De doden hebben volgens de politie tien tot veertien dagen in de bovenwoning gelegen. De onderburen zagen vreemde plekken op het plafond en alarmeerden afgelopen nacht rond half een de politie. Agenten braken daarna de deur open en troffen de stoffelijke resten aan.

De politie kreeg vrijdag de eerste melding van vermissing van de vrouw. Nadat een familielid aangifte had gedaan, zijn agenten bij de woning gaan kijken. Ze belden aan maar niemand deed open. Toen zijn ze weer weggegaan. Volgens de politie maakte de woning van buiten een “ordelijke indruk” zodat er ter plekke geen actie werd ondernomen. De vermissing van de vrouw werd wel op de telex gezet. Het 8-jarig zoontje zat op de basisschool De Kinderboom. De jongen zou zijn ziek gemeld, maar het hoofd van de school wilde vanmorgen niet op het nieuws reageren.

Buren reageerden vanmorgen geschokt op het nieuws. Een Surinaamse vrouw barstte in huilen uit nadat ze het nieuws hoorde. “Ik had ze een tijdje niet gezien, maar ik had niet veel contact met ze”, aldus J. Prik, een man van in de zeventig. Hij groette de vrouw en de kinderen wel eens, maar daar bleef het bij. Ook mevrouw M. Toeter, twee deuren naast de woning waar het drama zich heeft afgespeeld, had geen contact met het Surinaamse gezin. Ze zei ook niemand te kennen die wel contact met de familie had. “Ik groette haar wel. En die jongen was heel lief.”

De Surinaamse J. Grunberg stond met rood doorlopen ogen op de hoek van de Meeuwenlaan naar de cameraploegen, fotografen en journalisten te kijken. Ook zij kende de vrouw maar een beetje.

Pagina 3: Vogelbuurt armste buurt Amsterdam

De Meeuwenlaan ligt in de Vogelbuurt in Amsterdam-Noord. De Vogelbuurt geldt als de armste buurt van Amsterdam, met een hoog percentage werklozen en veel allochtone bewoners. Volgens medewerker P. Scheerder van het Leefkringhuis, dat hulp verleent aan ouders en kinderen, zijn er veel problemen in de buurt met echtscheidingen en onderlinge spanningen. De buurt heeft achtduizend bewoners. Het Leefkringhuis verleent volgens Scheerder hulp aan duizend mensen, van wie overigens niet iedereen uit de buurt komt. De bewuste familie behoorde niet tot het klantenbestand. “Er zijn altijd mensen die hun eigen problemen proberen op te lossen, waarvan je totaal geen weet hebt wat er leeft.”

Uit de reactie van de buren valt te concluderen dat het Surinaamse gezin geen contact had met de blanke buren. Volgens Scheerder zegt dit niet iets over de hele buurt. Maar volgens hem is het wel zo dat allochtonen onderling beter contact hebben dat veel buurtbewoners van Nederlandse afkomst. “Allochtonen laten elkaar niet doodgaan, terwijl je van blanke mensen nog wel eens hoort dat ze er pas na drie maanden achter kwamen dat hun buurvrouw ziek is.”

De politie heeft een team van vijftien rechercheurs van de groep Ernstige Delicten op de zaak gezet. Zij begonnen vanochtend met een buurtonderzoek. Het onderzoeksteam zal verder vooral met technisch onderzoek bezighouden om de toedracht van de gebeurtenissen te achterhalen.

In januari 1997 zorgde de moord van drie kinderen uit Hoofddorp door hun ouders voor veel commotie. Drie weken later vermoordde een man uit het Brabantse Ulfenhout zijn twee zoontjes en pleegde zelfmoord.