Geen contact meer met satelliet

ROTTERDAM, 30 JUNI. Het radiocontact met de zonnesatelliet SOHO, die zich precies op het massamiddelpunt tussen de zon en de aarde bevindt, is vorige week na een mislukte manoeuvre verbroken. Wetenschappers van de NASA en de Europese ruimtevaartorganisatie ESA melden dat het toestel, waarmee al veel belangrijke informatie over de zon is verzameld, is gaan tollen waardoor de energievoorziening via de zonnepanelen is weggevallen.

“We zijn bang dat we hem kwijt zijn”, aldus A. Poland, mission scientist voor de SOHO (Solar and Heliospheric Observatory). De SOHO werd in december 1995 gelanceerd en zou twee jaar actief blijven, maar deze periode werd verlengd wegens de uitstekende resultaten en de goede staat waarin het toestel bleef. SOHO ontdekte onder andere dat over het oppervlakte van de zon rivieren van plasma stromen en dat het magnetisme aan het oppervlak een belangrijke invloed heeft op de energieverdeling in de corona (de zeer hete ijle 'atmosfeer' rond de zon). Begin deze maand maakte Soho nog spectaculaire opnamen van twee kometen die door de zon werden verzwolgen.