Faas Wilkes: 'Record is rijp voor de prullenbak'

ROTTERDAM, 30 JUNI. Met een kraakheldere stem en een onvervalst Rotterdamse tongval neemt Faas Wilkes de telefoon op. De 75-jarige eigenaar van een modezaak heeft op het puntje van zijn stoel gezeten tijdens het duel tussen Nederland en Joegoslavië. “Ik zat echt te bibberen voor de buis. Gaat die pinantie er in, dan wordt het een heel ander verhaal. Gelukkig maakte de beste man van het veld nog een doelpuntje.”

Wilkes is minder te spreken over het spel van Dennis Bergkamp, die hem gisteravond als topschutter van Oranje heeft geëvenaard. Beide voetballers maakten 35 doelpunten, maar Bergkamp had daar veel meer interlands voor nodig. Hij speelde 61 keer in het Nederlands elftal. Wilkes speelde 'slechts' 38 interlands. Als professional in buitenlandse dienst (Inter, Torino, Valencia en Levante) was hij na de oorlog gedurende zes jaar niet speelgerechtigd voor het Nederlands (amateur)elftal.

Wilkes stuurde Bergkamp vorige week een fax, met de wens dat de Amsterdammer het record van de Rotterdammer zou verbeteren. Wilkes noemt Bergkamp “een rustige, sympathieke jongen die zo'n beetje hetzelfde spelletje speelt als ik”. Techniek, elegantie, snelheid en trefzekerheid zijn opvallende overeenkomsten. Wilkes mist de solo's van Bergkamp, die bij het WK weinig ruimte krijgt. “Hij is vaak afwezig. Bij een klein duwtje is het hupsakkee en vallen maar. Hij komt te weinig aan de bal, maar hij scoort veel. Dat is ook een kwaliteit.”

Op de suggestie dat hij destijds minder fel op de huid werd gezeten dan Bergkamp, reageert Wilkes fel. “Meneer, u vergeet dat ik in Spanje en Italië heb gespeeld. Daar moest je ontzettend knokken om van een tegenstander los te komen.”

Voor de wedstrijd tussen Nederland en de winnaar van Engeland-Argentinië hoopt Wilkes op een 36ste treffer van Bergkamp. “Dat record is rijp voor de prullenbak. Ik zal er hard om lachen. Weet u, een oude man als ik mag niet ontevreden zijn.”

    • Jaap Bloembergen