'Eurobank moet met één mond spreken'

FRANKFURT, 30 JUNI. De Europese Centrale Bank, die vanaf volgend jaar het monetaire beleid voert voor de elf landen die deelnemen aan de Economische en Monetaire Unie, moet met één mond spreken en een “werkelijk Europese visie” ontwikkelen.

Het lage niveau van de inflatie moet aanhouden om de euro, de komende munteenheid van elf van de vijftien landen van de Europese Unie, in een gunstig prijsklimaat te kunnen introduceren. Lage inflatie moet het doel blijven van de beleidsmakers.

Dit heeft Wim Duisenberg, president van de Europese Centrale Bank (ECB), dinsdag in Frankfurt gezegd. Daar werd een feestelijke bijeenkomst gehouden ter gelegenheid van de officiële opening van de ECB en de inauguratie van het ECB-bestuur. Hij verklaarde verder dat prijsstabiliteit een vereiste is en dat het beleid moet zijn gebaseerd op “eurowijde” overwegingen.

De ECB zal met zijn beleid de juiste voorwaarden scheppen voor aanhoudende groei van werk en inkomen. Een gezond begrotingsbeleid van de aangesloten landen is daarbij een grote steun, aldus Duisenberg.

Prominente deelnemers aan de feestelijke opening van de Europese centrale Bank zijn behalve Duisenberg de Britse premier Tony Blair, bondskanselier Helmut Kohl, de Oostenrijkse kanselier Viktor Klima (per 1 juli EU-voorzitter), de voorzitter van het Europese parlement José Maria Gil-Robles Gil-Delgado, en Jacques Santer, voorzitter van de Europese Commissie. (ANP, Reuters)